ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Вівторок, 18 вересня 2018 10:20

Как выплачивают субсидии богатейшим украинцам

Субсидии для оплаты услуг ЖКХ малообеспеченным гражданам Украины – очень болезненный для сотен тысяч людей. Широко декларируется тезис о «нехватке денег» на выплату. При этом, как выяснилось, эти же самые субсидии, которых так «не хватает», регулярно и без перебоев выплачиваются украинским миллионерам, живущим в квартирах за сотни тысяч и миллионы долларов. 

Об этом написал в своем обзоре «Бизнес Цензор»:

«В 2018 році Україна витратить близько 71 млрд грн на пільги населенню для оплати житлово-комнульних послуг та енергоносіїв. Переглянувши відповідний реєстр БізнесЦензор дізнався, що субсидії отримують кияни, які мешкають в квартирах за сотні тисяч доларів.

Наприкінці серпня в Україні запрацював Єдиний державний реєстр отримувачів субсидій. Відтепер будь-хто може зайти на сторінку реєстру, ввести потрібну адресу та перевірити, скільки субсидій отримували та отримують мешканці конкретного будинку.

Згідно закону «Про державний бюджет на 2018 рік», в 2018 році по лінії Міністерства фінансів передбачена субвенція на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати на суму 70,99 млрд грн.

Для прикладу, бюджет Пенсійоного фонду в 2018 році складає 139,3 - всього в два рази більше, ніж обсяг субсидій.

Чому така пільгова система шкодить країні?

Субсидії є великим тягарем для державного бюджету, який не дозволяє вкладати кошти в інфраструктуру: дороги, морські порти, мости, аеропорти. Все це могло б зробити країну більш привабливою для ведення бізнесу і зрештою принести в бюджет більше надхлджень у вигляді податків.

Згідно заяві прем'єра Володимир Гройсмана, в 2017 році субсидіями користувались близько 6,5 млн сімей з 14 млн. Тобто, майже кожна друга українська родина оформила субсидію.

Поки немає монетизації пільг, субсидіанти не зацікавлені економити енергоносії, з чого дивуються самі отримувачі субсидій. Завдяки таким пільгам існує соціальна напруга. Офіційно працюючі громадяни отримати пільги не можуть. Але їх заможні сусіди, які не мають офіційних доходів, а відтак - не сплачують податки, користуються субсидіями.

За слвоами Гройсмана, після запуску єдиного реєстру виявилось, що тільки в Київській області 20 тисяч отримувачів субсидій оформили їх два рази в різних місцях.

… редакція БізнесЦензора відібрала сотню нойдорожчих новобудов Києва та перевірила, чи мешкають там отримувачі соціальної допомоги від держави. Відразу зазначимо, що відібрані будинки – далеко не повний перелік об'єктів преміальної нерухомості столиці.

Ми не ставили за мету знайти всіх, а хотіли лише перевірити наскільки справедливою є система надання субсидій в Україні.

Що мається на увазі під справедливістю? Субсидії для сплати комунальних послуг в країні передбачалися для соціально незахищених верств населення. Тобто, всі платники податків зі своїх кишень оплачують більше половини обсягів спожитих енергоресурсів сім'ям, які з різних обставин не в змозі самостійно потягнути тарифи на комуналку.

Отримані результати дивують. Мешканці більше 60 дорогих будинків Києва, квадратний метр в яких коштує 30-75 тисяч гривень, отримували, чи досі отримують субсидії від держави.

Для прикладу, візьмемо молоду сім'ю, яка орендує нерухомість в столиці, не отримує субсидії, сплачує податки та заощаджує для придбання власних квадратних метрів.

За даної системи видачі субсидій ця сім'я фактично сплачує комунальні послуги за себе і за людину, яке проживає в квартирі вартістю 7,5 млн грн, але якимось чином оформила субсидію.

Для конкретики візьмемо Оболонську набережну, де полюбляють жити політики, зірки шоу-бізнесу та іншого роду селебретіз. За адресою Оболонська набережна, 1 знаходиться два новобуди преміум-класу. В народі їх називають «Паруса». Однокімнатна квартира на 62 кв.м без оздоблення тут коштує $130 тис.

Зустрічаються оголошення про продаж чотирьох кімнатних квартир за $300-400 тис. Є і зовсім супер-дорогі варіанти – шести кімнатна квартира за $1,3 млн.

Так от, за даними Реєстру субсидіантів, дев'ять квартир в цих двох будинках отримували субсидії. З них – три діючі.

Поряд з "Парусами" знаходиться ЖК "Парк Стоун" (Героїв Сталінграда, 2Д). Це простіший об'єкт нерухомості, ніж попередній, але все рівно досить дорогий. Тут продають квартири по $2 тис. за квадратний метр.

Субсидії у цьому будинку отримувало 15 сімей. Наразі на цій адресі сім діючих субсидій.

На Оболонській набережній знаходиться ще ожин елітний ЖК, де проживає чимало субсидіантів. Мова про житловий комплекс «Оазис», який налічує більше десяти будинків. Трьохкімнатна квартира тут коштує від $200 тис.

Невже люди, які мали такі кошти на придбання житла у цьому ЖК, потребують субсидії?

Наш аналіз показав, що у всіх цих дорогих будинках проживають люди, які отримували або отримують субсидії від держави. Мінімальне число – три субсидії на будинок. Максимальне – 31 субсидія, з них шість наразі діючих, у будинку за адресою Героїв Сталінграду, 8.

З усіх проаналізованих нами адрес, Оболонська набережна стала рекордсменом за кількістю отриманих субсидій серед преміальних об'єктів нерухомості.

В Подільському районі Києва ми також знайшли чимало субсидіантів, які володіють квартирами класу «бізнес» та «еліт».

Так, на Почайнинскій,70 є середніх розмірів будинок клубного типу, де субсидію отримувало 5 сімей.

На Глибочицькій вулиці знаходиться ЖК «Покровський посад». Його видно з багатьох точок Києва. Двокімнатну квартиру на 77 кв м тут продають за $200 тис. За три кімнати хочуть $590 тис. Субсидії в цьому ЖК отримувало чотири квартири.

Не гребують субсидіями і власники елітної нерухомості, яка знаходиться в престижному кварталі «Воздвиженка». Тут переважно малоповерхова забудова чергується з приватними будинками. У цьому модному районі полюбляють орендувати офіси представники креативного класу. Тут ми знайшли 8 субсидіантів на шести адресах.

Активно брали субсидії і власники квартир ЖК «Ліпінка». Цей ЖК європейського типу будувала компанія «Столиця груп» на межі Куренівки та Виноградаря. Квадратний метр тут коштує від $1,5 тис.

У Печерському районі найбільше отримувачів субсидій знаходиться в елітному комплексі «Новопечерські Липки». Це саме той комплекс, де мешкає прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Прем'єр добре допомагає сусідам. З 24 субсидій – 9 діючих. І це при тому, що квартири продаються від 48 до 90 тис. грн за м. кв. Ціни на однокімнатні квартири в 50 м. кв стартують в середньому від $150 тис.

Інший заможний комплекс – ЖК Zverinetskiy в Печерському районі. В елітному клубному будинку, де ціна за м. кв коливається від 66 до 133 тис. грн. Квартири в цьому ЖК коштують від 5 до 24 млн грн. Треба відмітити, що тут знайшлася всього одна діюча субсидія.

В ЖК «Панорама на Печерську» ціна за квадратні метри нижча – $1500-3000. Однокімнатні квартири коштують від 2 млн грн. Але можна придбати й більшу за 28 млн. грн. Ціни не спиняють покупців, але комунальні платежі виявляються надто високими. З 18 субсидій – 6 діючих.

Ціна квадратного метру в хмарочосі з видом на Дніпро – $2 тис., або від 37 до 56 тис. грн. Квартиру в ЖК RiverStone на Дніпровській набережній можна придбати за 2-3 млн грн. Не дивлячись на високі ціни, тут ми нарахували 14 субсидій, 4 з них – діючі.

Ще один комплекс з видом на Дніпро – ЖК «Зарічний». Ціни за квадратний метр коливаються від 45 до 70 тис. грн. У цьому ЖК – 8 субсидій. Серед них – 5 діючих».

Прим. ред. – для комментария не хватает слов

Прочитано 1348 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: