ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 02 травня 2024 11:00

Житло за повною оплатою майже не купують

Частка угод iз купiвлi житла на умовах розстрочки в березнi досягла 95%, тодi як рiк тому показник становив 85%, а в довоєнний перiод - 70%, випливає з даних групи компанiй DIM.

За iнформацiєю DIM, за зростання частки розстрочок показник повних оплат пiд час купiвлi житла знизився до 5%. При цьому минулого року повнi оплати становили 15% угод, а в довоєнний перiод - 30%.
"Найбiльшим попитом у клiєнтiв користуються програми безвiдсоткової розстрочки, довгострокової розстрочки вiд забудовника вiд трьох до п'яти рокiв, розстрочка на перший внесок - сплата першого внеску в межах трьох мiсяцiв, програма "єОселя" на квартири, що вже готовi або будуються, фiксацiя щомiсячних платежiв на перший рiк розстрочки, "канiкули" на розстрочку, наприклад у зимовi мiсяцi, та iншi акцiї", - розповiла "Iнтерфакс-Україна" директорка з маркетингу групи DIM Дарiя Бедя.
За її словами, станом на березень в структурi угод половину було укладено з першим внеском у розмiрi 20-30% вiд вартостi квартири, тодi як рiк тому вони становили лише 35%, а в березнi 2021 р. - 15% вiд загальної кiлькостi договорiв.
Ще 20% угод на сьогоднi укладають iз першим внеском 10-20% i лише 10% угод - з 30-50%, тодi як у довоєнний перiод ця опцiя користувалася бiльшою популярнiстю (35% угод).
Як повiдомила Бедя, пiд час купiвлi однокiмнатної квартири клiєнти частiше обирають житло площею 40-45 кв. м, що вiдповiдає показникам попереднiх перiодiв. Водночас квартири площею 45-55 кв. м пiсля початку повномасштабного вторгнення втратили популярнiсть: угоди з їх купiвлi сьогоднi становлять 5% вiд загальної кiлькостi проти 20% у 2021 р.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, 90% угод iз купiвлi двокiмнатних квартир стосуються житла площею 55-68 кв. м, а об'єкти 70-82 кв. м займають лише 10% угод, тодi як до повномасштабного вторгнення вони займали 40% у структурi продажу двокiмнатних квартир.
Що стосується трикiмнатних квартир, то 70% їх продажу припадають на найкомпактнiшi варiанти - 80-85 кв. м. Згiдно зi статистикою DIM, ця тенденцiя лише посилилася за останнi три роки.

Прочитано 185 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: