ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Вівторок, 23 квітня 2024 14:00

Застарiлу житлову полiтику реформують

Україна активно взялась за реформування застарiлої житлової полiтики: нинi триває робота над трьома законопроєктами, якi докорiнним чином змiнять пiдходи до вирiшення житлового питання. Адже дерадянiзацiя законодавства в цiй сферi та максимально наближенiсть до європейських практик i норм задля забезпечення громадян житлом - необхiдна умова отримання Україною 50 млрд. євро в рамках програми Ukraine Facility.

Про це пiд час другого етапу публiчних консультацiй на тему "Сучасна та ефективна житлова полiтика" для вдосконалення законопроєкту "Про основнi засади житлової полiтики" повiдомила Голова Комiтету ВР з питань органiзацiї державної влади, мiсцевого самоврядування, регiонального розвитку i мiстобудування Олена Шуляк.
"Днями Рада Європи остаточно затвердила видiлення Українi 50 млрд. євро в рамках програми Ukraine Facility. За її умовами, Україна повинна провести ряд важливих структурних реформ, i реформа застарiлого, радянського житлового законодавства - одна з них. Ми маємо це зробити вчасно та результативно, iнакше не зможемо отримати кошти, необхiднi для вiдновлення. Саме тому, нинi йде активна робота над створенням трьох рамкових законiв щодо цього", - зазначила Шуляк.
За словами парламентарки, перший з трьох законопроєктiв - "Про основнi засади житлової полiтики" - нинi проходить обговорення iз залученням всiх стейкхолдерiв в ходi публiчних консультацiй. Пiсля отриманого вiд них фiдбеку, усiх зауважень i побажань законопроєкт доопрацюють, зможуть зареєструвати i винести на голосування у парламентi. Саме тому - задля бiльш швидкого i легкого проходження цього законопроєкту у сесiйнiй залi, до публiчних консультацiй запросили всiх стейкхолдерiв та представникiв рiзних гiлок влади, повiдомляє Property Times.
"Особливо важливим фiдбеком будуть для законотворцiв думки щодо запропонованих змiн з боку органiв мiсцевого самоврядування, оскiльки успiх у реалiзацiї нового житлового законодавства залежатиме вiд того, яку вiдповiдальнiсть вони будуть готовi на себе взяти", - пояснила Олена Шуляк.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, нове житлове законодавство, зазначила вона, запровадить низку рiзних iнструментiв житлової полiтики, оскiльки ринкова економiка європейської країни має враховувати, що рiзним категорiям населення не можуть пiдходити однi i тi самi iнструменти - вони також повиннi бути варiативними та створювати вибiр.
Законопроєкт "Про основнi засади житлової полiтики" - перший з трьох рамкових. Другий, до створення якого незабаром приступить робоча група, буде стосуватись формування житлового фонду соцiального призначення, без цього ефективна житлова полiтика неможлива взагалi. Третiй присвячений особливостям управлiння цим житловим фондом.
"Головна вiдмiннiсть України вiд країн ЄС в сферi житлового законодавства - те, що у нас 98% житлового фонду знаходиться у приватнiй власностi через приватизацiю, яка проводилась у 1990-их рр. минулого столiття. В ЄС такого не було, там не передавали свої житловi активи у приватну власнiсть, тому їм є чим оператувати, а нам - майже нi", - зауважила народна депутатка.
Вона зазначила, що житловий фонд в Українi будуть формувати з трьох джерел: державних активiв, комунального житлового фонду, який перебуває на балансi громад, а також залучення приватного житлового фонду. Громадам доведеться мати справу з останнiм, оскiльки власних активiв для цього не вистачить. Для врегулювання вiдповiдних вiдносин розроблять низку нормативно-правових актiв. Однак у подальшому фонд буде наповнюватись в тому числi за рахунок реконструкцiї iснуючого житла, а також будiвництва нового за кошти державного бюджету, а також коштiв мiжнародної технiчної допомоги i коштiв донорiв.
Також в законопроєктi передбачили запровадження револьверного фонду - в ньому буде знаходитись житло, яке громадянин зможе викупити. Вiн буде формуватися з надходжень, якi громадяни сплачуватимуть за оренду соцiального житла i таким чином постiйно оновлюватись. До фiнансування револьверного фонду також залучатимуть кошти мiжнародної допомоги.

Прочитано 536 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: