Середа, 07 серпня 2024 12:00

На пiд'їздi до Тернополя завершили ремонт аварiйного мосту

Мiж селами Плотича та Iвачiв-Долiшнiй Тернопiльського району провели капiтальний ремонт аварiйного мосту. Вiн є складовою траси Р-39 Броди -Тернопiль - однiєї з найбiльш завантажених дорiг на Тернопiльщинi.

Замiсть конструкцiї мосту влаштували водопропускну трубу, що складається з трьох залiзобетонних кiлець. Вона збiльшить водопропускну здатнiсть споруди - це особливо важливо пiд час весняного водопiлля.
Також заасфальтували пiдходи до споруди з обох бокiв, привели дороги до нормативних поздовжнiх, поперечних ухилiв та геометричних параметрiв. Це полiпшило оглядовiсть на дiлянцi автошляху, на якiй розташований мiст. Крiм цього, нанесли дорожню розмiтку встановили металеве бар'єрне огородження та новi дорожнi знаки.
ДП "Нацiональний iнститут розвитку iнфраструктури" - головна науково-дослiдна установа України з питань дорожнього будiвництва - перевiрило водопропускну трубу пiсля закiнчення ремонту. Споруда справна та придатна для експлуатацiї. Пiд час реалiзацiї ремонту заощадили 8,8 млн. грн. - це 15,34% вiд очiкуваної вартостi.
Мiст через струмок був зведений у 1952 р. Пiд час обстеження споруди виявили численнi дефекти, якi потребували ремонту: просiдання плит прогонової будови, вилуговування бетону, сiтку трiщин та оголення робочої арматури. По всiй довжинi мосту утворилася колiйнiсть, напливи та просадки.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, через дефекти на мосту було обмеження руху транспорту, що в умовах постiйного транзиту через Тернопiльську область гуманiтарних та оборонних вантажiв значно ускладнювало логiстику.
Р-39 Броди - Тернопiль є найбiльш завантаженою регiональною дорогою Тернопiльщини. У 2020-2021 рр. провели середнiй поточний ремонт бiльшої частини автошляху вiд межi зi Львiвською областю до села Iгровиця, а на 2022 р. планували повнiстю привести дорогу до ладу. Також планувалося будiвництво дворiвневої розв'язки на перехрестi Р-39 та дороги Р-41 Обхiд Тернополя. На жаль, через повномасштабне вторгнення росiї цi плани довелося вiдкласти.

Медіа

Прочитано 98 разів