Середа, 11 вересня 2024 10:00

Покращення клiмату на ринку будматерiалiв до кiнця року не передбачається

Попит на будiвельнi матерiали у 2024 р. сповiльнився пiсля значного зростання торiк через низьку платоспроможнiсть споживачiв i недостатнє фiнансування державних програм вiдновлення, зазначили в Асоцiацiї виробникiв будматерiалiв.

"Загалом за приблизними обсягами перша половина року майже корелюється iз показниками 2023 р. - тобто дива у збiльшеннi попиту не вiдбулося. Продажi конкретних товарiв сьогоднi напряму залежать вiд активностi дрiбних приватних забудовникiв. Великий та справдi платоспроможний державний або приватний споживач оптових обсягiв iснує в одиничних екземплярах", - розповiв президент Всеукраїнської спiлки виробникiв будматерiалiв Костянтин Салiй агентству "Iнтерфакс-Україна".
За його словами, фiзичнi особи формують основний обсяг реальних продажiв будматерiалiв, за якими завершено оплату. Водночас програми "5-7-9", "єОселя" та "єВiдновлення" стимулюють нестабiльнi збiльшення попиту, якi дають змогу утримувати показники реалiзацiї матерiалiв на рiвнi 27-50% довоєнного 2021 р., зазначив експерт.
"За таких обставин покращення клiмату на ринку не передбачається до кiнця року", - додав Салiй.
Тим часом попит на газобетон формується переважно завдяки багатоквартирному будiвництву, яке пiдтримується програмами вiдновлення, повiдомив директор Всеукраїнської асоцiацiї виробникiв автоклавного газобетону Олег Сиротiн.
"Наразi попит на газобетон впав майже на 60% порiвняно з довоєнним часом. Основний споживач нашої продукцiї - фiзичнi особи - майже не будують. Галузь виживає здебiльшого за рахунок багатоквартирного житлового будiвництва, зокрема через державнi програми вiдбудови/компенсацiї постраждалим особам", - зазначив вiн.
За словами експерта, на зростання попиту позитивно вплинуло б розширення держпрограми "єОселя" на малоповерховi проєкти невеликих девелоперiв, оскiльки до вiйни цей сектор був основним споживачем газобетону.
"Газобетон використовуються в новому будiвництвi, тому для нас найбiльш ефективною є державна програма "єОселя". На другому мiсцi за ефективнiстю є "єВiдновлення" для серйозно постраждалих будiвельних об'єктiв, де треба будувати новi стiни. Вплив цих програм безперечно позитивний, але хотiлося б бiльших фiнансових ресурсiв пiд них зi сторони держави та банкiв", - пояснив Сиротiн.
За даними асоцiацiї "Укрцемент", споживання цементу в сiчнi-червнi зросло до 3 млн. т, що на 21,3% бiльше порiвняно з аналогiчним перiодом минулого року. Водночас прогноз асоцiацiї на залишок року стриманий.
"Найбiльша проблема для виробникiв цементу - попит. Попит на продукцiю рiзко впав, отже, впали i доходи, а видатки не скоротилися, навпаки - зростають. Прогноз щодо споживання цементу на 2024 р. досить стриманий. Ми мали вiдчутний стрибок у 2023 р. Було вироблено 7,4 млн. т цементу. Цього року ми пройшли складне лiто в питаннi електроенергiї. Тому, якщо цього року досягнемо 8 млн. т, це буде дуже хороший результат", - пояснила виконавчий директор асоцiацiї "Укрцемент" Людмила Крiпка.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, на попит дуже впливає ситуацiя на фронтi, а також пiдтримка галузi державою, зазначила експерт. За її словами, для забезпечення стабiльного розвитку ринку важлива полiтика субсидiй i додаткових пiльг iз боку держави.

Медіа

Прочитано 127 разів