Четвер, 25 липня 2024 13:00

В Одеськiй областi покращать дороги у пунктi пропуску

Євросоюз видiлив грант у розмiрi 13,9 млн. євро, який буде використано для покращення дорожньо-транспортної iнфраструктури на пунктах перетину державного кордону мiж Україною, Молдовою та Румунiєю. Україна виступила однiєю iз сторiн-учасникiв за цим грантом. Йдеться про модернiзацiю сервiсної зони для важких вантажних транспортних засобiв пунктiв пропуску "Ренi (Україна) - Джюрджюлешть (Молдова) - Галац (Румунiя)" в рамках програми ЄС "Механiзм Сполучення Європи" (Connecting Europe Facility, CEF).

Проєкт спрямований на впровадження заходiв з безпеки дорожнього руху в пунктi пропуску через кордон Галац - Джюрджюлешть, модернiзацiю дороги мiж пунктами пропуску Ренi та Галац, будiвництво пiвнiчного об'їзду Джюрджюлешть. Також передбачено будiвництво двох зон для паркування важких вантажних транспортних засобiв в районi, розташованому мiж Україною, Молдовою та Румунiєю вздовж транс'європейської транспортної мережi (TEN-T), одна з яких буде побудована Агентством вiдновлення в Одесi. Цi пункти пропуску є стратегiчними для товарiв, що рухаються вантажним автотранспортом до портiв, зокрема румунського Галацу.
Оскiльки зона обслуговування буде збудована за програмою CEF, пропускний пункт з українського боку будується за фiнансової пiдтримки Мiжнародної органiзацiї з мiграцiї (IOM).
Головна мета - збiльшення пропускної здатностi вздовж ключового маршруту "Шляхiв солiдарностi" ЄС, що сприятиме експортно-iмпортним операцiям України.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, iншi проєкти щодо збiльшення пропускної спроможностi Україна-ЄС передбачають: впровадження технологiй та послуг РIС на українськiй дiлянцi рiчки Дунай (4,8 млн. євро), будiвництво швидкiсної дороги S17 в Польщi до кордону з Україною на дiлянцi Томашiв Любельський - Гребенне (61,3 млн. євро), а також дослiдження та роботи з iнтеграцiї української залiзничної системи до європейської (42,9 млн. євро).
Комiсар ЄС з питань клiматичних дiй Вопке Гукстра сказав: "Це найбiльший конкурс в рамках поточної програми CEF Transport. Обранi проекти трансформують транспортну мережу Європи, роблячи чистi транспортнi засоби бiльш ефективними та привабливими для пасажирiв i вантажiв, пiдвищуючи безпеку вздовж TEN-T. Особливо радий, що було профiнансовано кiлька проектiв, що пiдтримують "Шляхи солiдарностi" ЄС-Україна. Цi новi коридори залишаться i допоможуть iнтегрувати Україну та Молдову в ЄС".

Медіа

Прочитано 37 разів