Субота, 10 серпня 2024 14:00

Офiсний ринок активно розвивається

Пропозицiя на ринку росте, а попит зменшується, що позначається i на орендних ставках усiх класiв бiзнес-примiщень. Попри вiйну на ринку офiсної нерухомостi продовжується активний девелопмент. Проте це рух не вгору, а на мiсцi.

Сьогоднi компанiї можуть орендувати кращi примiщення за тi ж самi грошi. Падiння орендних ставок та наявнiсть пустуючих якiсних площ спричинило неабияке пожвавлення та частi переїзди орендарiв, пояснили аналiтики компанiї UTG.
Компанiї, якi ранiше могли собi дозволити винаймати лише площi класу В, тепер зосередилися на об'єктах класу А, зокрема на нових офiсних будiвлях, що вийшли на ринок у 2020-2022 рр. i якi пропонують дуже вигiднi оренднi пропозицiї.
Ринок офiсної нерухомостi суттєво почав просiдати в попитi ще з 2020 р. з початком пандемiї та введення тренду на вiддалену та гiбридну роботу. Фактор вiйни та ризикiв ще бiльше вдарив по ринку. Адже на перше мiсце вийшла безпека працiвникiв.
За першу половину року пропозицiя трiшки виросла через введення нових об'єктiв. Проте попит не зростає. Компанiї продовжують практикувати дистанцiйний та гiбридний формат робот, вiдмовляючись вiд оренди великих офiсiв. Iншою причиною є вiдсутнiсть потенцiйних нових великих орендарiв офiсiв через вiйну в країнi.
У Києвi в першому пiврiччi вiдкрились два офiснi об'єкти, проте вiйна значно сповiльнила прирiст нових площ. На початку року, за даними UTG, планувалось, що на ринку до кiнця року з'явиться приблизно 51 тис. кв. м офiсiв у межах чотирьох проєктiв. Наразi вiдкрились два об'єкти класу В. Це досить скромне поповнення у порiвняннi з темпами зростання у 2022 р.:
- у 2022 р. у Києвi на ринку з'явились 7 об'єктiв: Magnett, Aria, TAS Podol, Hlybochytsky, просп. Бажана, 151, Lake Plaza та Pixel Hub загальною орендною площею 81200 кв. м;
- у 2023 р. вiдкрилось 6 об'єктiв: Highway 22, Pro100 Garden, Korolev HUB, Twelve, Gradient та вул. В. Лобановського, 96 загальною орендною площею 48 тис. кв. м;
- у 2024 р. наразi вiдкрився "Нивки Сiтi" та БЦ на перетинi вул. Фiлатова та вул. Саперне Поле загальною орендною площею 13600 кв. м.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, водночас чимало офiсних примiщень постраждало вiд ракетних обстрiлiв.
Вони активно вiдновлюються, проте, за заявами колишнiх орендарiв, вони не планують швидко повертатися в цi офiси.
Передумов для зростання попиту на офiсну нерухомiсть практично немає, переконаний керiвник департаменту стратегiчного консалтингу UTG Костянтин Олiйник. За його словами, продовжується релокацiя та подальша легалiзацiя українського IТ-персоналу за кордон, а саме IT-компанiї забезпечували найбiльший попит на офiсну нерухомiсть в останнi роки.
"Українськi компанiї реєструють та вiдкривають офiси в Польщi, Румунiї, Колумбiї, Iспанiї, Португалiї, Iндiї, Болгарiї, Туреччинi, Аргентинi, Великiй Британiї, Чехiї, Хорватiї, Сербiї, Чорногорiї, Грузiї, Узбекистанi, Мексицi, Уругваї, Перу та Бразилiї", - наголосив Олiйник.
До того ж спостерiгається загальне уповiльнення свiтової економiки (зростання витрат, зниження темпiв зростання прибутку, переоцiнка стратегiї розвитку), що стримує найм персоналу та навiть провокує оптимiзацiю кiлькостi зайнятих: 229 фiрм свiту, включаючи найбiльших IT-гiгантiв (Microsoft, Apple, Google, Meta, Amazon, Snapchat, Twitter) третiй рiк поспiль скорочують помiтну частину спiвробiтникiв. А це впливає на появу нових валютних контрактiв в Українi.

Медіа

Прочитано 27 разів

Детальніше в цій категорії: « У Києвi вже вiдремонтували 70% теплопунктiв