Четвер, 05 вересня 2024 11:00

19 iсторичних будiвель Києвi внесли до Перелiку об'єктiв культурної спадщини

У 2023 р. фахiвцi Департаменту охорони культурної спадщини занесли до Перелiку об'єктiв культурної спадщини м. Києва 40 iсторичних будiвель. Про це повiдомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова на засiданнi постiйної комiсiї Київради з питань бюджету, соцiально-економiчного розвитку та iнвестицiйної дiяльностi.

"Попри воєнний стан, департамент разом iз пiдпорядкованими установами докладає максимум зусиль для збереження i розвитку культурної спадщини столицi. Протягом останнього року пiдготували 129 комплектiв облiкової документацiї на об'єкти культурної спадщини та направили їх до Мiнiстерства культури та iнформацiйної полiтики України для занесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. 40 об'єктiв занесли до Перелiку об'єктiв культурної спадщини м. Києва та надали їм статус щойно виявлених об'єктiв, а у 2024 р. - уже 19 об'єктiв. Крiм того, у минулому роцi провели 180 обстежень об'єктiв культурної спадщини, видали 97 приписiв про усунення порушень законодавства у сферi охорони культурної спадщини, оформили 8 актiв про вчинення правопорушень i склали 8 постанов про накладення фiнансових санкцiй на порушникiв законодавства", - зазначила Марина Соловйова.
Вона зауважила, що фахiвцi департаменту також надали 1016 адмiнiстративних послуг. Серед них: погодження оренди, приватизацiї та вiдчуження об'єктiв культурної спадщини, погодження реставрацiї, консервацiї та надання дозволiв на проведення робiт на об'єктах культурної спадщини. Особливу увагу придiлили усуненню з публiчного простору мiста пам'ятних об'єктiв, пов'язаних з iсторiєю срср та росiї. Так, визначили 151 об'єкт, що пiдлягає усуненню, i вже демонтували низку пам'ятникiв, зокрема Пушкiну, Ватутiну, Щорсу та iншим.
Крiм того, уклали 185 охоронних договорiв на об'єкти культурної спадщини, в яких визначили першочерговi заходи з їх збереження.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, також фахiвцi департаменту брали активну участь у напрацюваннi змiн до законодавства у сферi охорони культурної спадщини. За результатами цiєї роботи у Верховнiй Радi України зареєстрованi законопроєкти щодо посилення захисту об'єктiв культурної спадщини. Йдеться про суттєве збiльшення штрафiв та введення кримiнальної вiдповiдальностi за руйнування чи доведення до руйнацiї об'єктiв культурної спадщини, процедуру примусового викупу у власнiсть громади таких об'єктiв у випадку, якщо власник не виконує необхiднi пам'яткоохороннi процедури.

Медіа

Прочитано 68 разів