Четвер, 16 травня 2024 17:00

Кропивницький збудує два iндустрiальних парка

14 травня з робочим вiзитом у Кропивницькому перебували члени Комiтету Верховної Ради України з питань економiчного розвитку. Спiльно iз народними депутатами, якi представляють у Парламентi Кiровоградщину, вони зустрiлися iз керiвництвом та представниками депутатського корпусу Кропивницької мiської ради.

Пiд час зустрiчi обговорили створення в обласному центрi iндустрiальних паркiв, наразi це два проєкти - "Радiй" та "Ростокагропром".
Про поточний стан реалiзацiї двох сучасних iнновацiйних проєктiв проiнформував заступник мiського голови Олександр Мосiн.
"Вже сьогоднi виконком мiської ради розгляне питання про затвердження детального плану територiї в районi вулицi Аджамської iндустрiального парку "Ростокагропром". Члени виконкому погоджують такi проєкти. Потiм рiшення виноситься i на розгляд депутатського корпусу мiської ради, переконаний, депутати також його пiдтримають. Це один iз актуальних етапiв для реєстрацiї у Мiнекономiцi, - вiдзначив Олександр Мосiн. - А вже 24 травня в мiськiй радi пройдуть громадськi слухання щодо затвердження мiстобудiвної документацiї iндустрiального парку в районi вулиць Академiка Тамма, Курганної, Героїв Рятувальникiв та Любомира Гузара. Це важливий документ для створення iндустрiального парку "Радiй". Представники "Радiю" та "Ростокагропрома" на нарадi в ОВА презентували власне бачення перспектив створення та функцiонування iндустрiальних паркiв. Маємо надiю, що за друге пiврiччя iнiцiатори направлять вiдповiднi заяви для включення iндустрiальниїх паркiв у реєстр. Зi свого боку керiвництво мiської ради докладе максимум зусиль, щоб цi проєкти були реалiзованi в нашому мiстi".
Тож робота триває, проєкти доопрацьовуються для включення до Реєстру iндустрiальних паркiв. Основнi етапи, якi потребують вирiшення, - затвердження мiстобудiвної документацiї, проходження стратегiчної екологiчної оцiнки, розбудова iнженерно-транспортної iнфраструктури тощо.
Той факт, що на рiвнi держави у 2024 р. передбачено фiнансову пiдтримку у сумi 1 млрд. грн. на пiдтримку iнфраструктури при створеннi iндустрiальних паркiв, вимагає вiд центральних органiв влади пильної уваги до роботи за цим напрямком на мiсцях. Саме тому, на нарадi в обласнiй вiйськовiй адмiнiстрацiї члени Комiтету Верховної Ради України з питань економiчного розвитку презентуватимуть умови, за яких можна розраховувати на державне спiвфiнансування.
Заступник Комiтету Верховної Ради України з питань економiчного розвитку Дмитро Кисилевський охарактеризував принципи, за якими загалом iндустрiальнi парки стають ефективними.
"Тiльки в серединi 2022 р. сформувався законодавчий пакет по iндустрiальних парках. Основнi кити успiху цих проєктiв - видiлення землi, пiдведення мереж, наявнiсть або зведення нових будiвель на територiї та покращення бiзнес-кейсiв за рахунок податкових стимулiв. Вправна громада, яка це все забезпечує, отримує можливiсть i зацiкавити, i залучити виробникiв до iндустрiального парку. Навiть, коли такий парк - це приватний проєкт, успiшними вони стають тодi, коли мiж владою та iнiцiатором є взаємодiя. Тому вам, як владi, необхiдно працювати з iнiцiаторами iндустрiальних паркiв, ви маєте грати в однiй командi на залучення iнвесторiв".
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, говорили не лише про iндустрiальнi парки, а й про змiни в структурi української економiки загалом, та перспективнi напрямки для Кропивницького зокрема. Окрiм iндустрiальних паркiв Дмитро Кисилевський придiлив увагу державнiй iпотечнiй програмi "єОселя".
"Вiйна нам продемонструвала, що ми маємо виробляти те, що потрiбно i для оборони, i для соцiальної iнфраструктури, самотужки. Тому "Зроблено в Українi" - це ключовий прiоритет, що базується на стимулюваннi виробництва, розвитку iнвестицiй та на не сировинному експортi, - наголосив Дмитро Кисилевський. - Що стосується програми "єОселя", то вона покликана стимулювати первинний ринок будiвництва для широкої цiльової аудиторiї - це можуть бути вiйськовослужбовцi, ВПО, соцпрацiвники, освiтяни тощо".

Медіа

Прочитано 268 разів