Середа, 17 липня 2024 12:00

У Львовi облаштують "чеський" сад

Сад у Львовi матиме на метi реабiлiтацiю вiйськових, їх рiдних та дiтей, якi постраждали вiд вiйни. Iдею розвитку такого саду у Львовi обговорили представники "Фонду Партнерство" iз чеського мiста Брно на зустрiчi з мiським головою Андрiєм Садовим.

Вiдкритий сад в центрi мiста Брно, що є побратимом Львова, - це великий простiр з рiзними екологiчними та освiтнiми активностями для дiтей та дорослих. Там можна орендувати грядки для вирощування овочiв чи простiр для подiй. Також у саду є енергоефективна будiвля з зеленим дахом, яку винаймають пiд офiси чи для проведення конференцiй. Такий простiр поєднує освiтню, культурну та практичну складовi. Сад у мiстi Брно мiський голова Львова вiдвiдав мiсяць тому, пiд час вiдрядження.
Пiд час зустрiчi мiський голова Львова презентував чеським колегам екосистему реабiлiтацiї "Незламнi" (Unbroken). Такий вiдкритий сад мiг би стати частиною екосистеми та мiсцем для реабiлiтацiї дорослих та дiтей, якi постраждали вiд вiйни. Нинi у Львовi розглядають можливiсть облаштування такого саду у просторi "Розсадник", що у парку "Залiзна вода".
"На мою думку, це унiкальна локацiя, яка фактично знаходиться у центрi Львова. Якщо туди додати елементи, якi є у мiстi Брно, це стане центром для дiтей та батькiв, для ветеранiв. Ми хочемо зробити такий простiр для наших захисникiв та захисниць, ветеранiв, якi пройшли вiйну, членiв їх родин, а також для дiтей, якi зазнали лиха вiйни. Тож для нас важливо зробити це швидко", - сказав Андрiй Садовий.
"Ця територiя має величезний потенцiал, неймовiрна природа i також плюс в тому, що там є необхiдна iнфраструктура. Є пiдготованi необхiднi умови i добре пiдгрунтя для реалiзацiї такого проєкту", - зазначив Мирослав Кундрата, стратегiчний директор "Фундацiї Партнерство".
За словами керiвницi управлiння екологiї та природних ресурсiв Львiвської мiської ради Галини Микiтчак, нинi напрацьовують iдеї щодо того, яким може бути вiдкритий сад у Львовi.
"Зараз для нас важливо розвивати реабiлiтацiю, яка є не лише фiзичною, а й ментальною. Важливiсть природньої терапевтичної реабiлiтацiї важко переоцiнити. Тож створення вiдкритого саду з рiзними активностями для сiмей допоможе пришвидшити адаптацiю та вiдновлення наших захисникiв та захисниць. Також йдеться про вiдновлення iсторичних теплиць, якi започатковували на цiй територiї учнi Рьорiнга. Це унiкальне мiсце, довкола якого є багато закладiв, якi в майбутньому можуть стати стейкхолдерами проєкту. Там поруч має бути вiдкрита у цьому роцi музична школа, ведеться реконструкцiя медичного закладу палiативної медицини, школа для дiтей з вадами зору, дитячий еколого-натуралiстичний центр, музеї Франка та Грушевського, академiя мистецтв, католицький унiверситет, тобто це мiсце, в якому можна було б також проводити в iншому форматi навчальнi i культурнi подiї, розвивати активно садiвництво та городництво в межах мiського простору. Це новий для Львова формат адаптацiї озеленених територiй для рiзних потреб соцiуму, одна з основних сьогоднi - це реабiлiтацiя вiйськовослужбовцiв та їхнiх рiдних, щоб вони могли спiльно в цьому просторi проводити час", - розповiла Галина Микiтчак.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, з 2021 р. у парку ГО "Плато" створила та розвиває простiр "Розсадник". Громадська органiзацiя активно працює над переосмисленням i наповненням соцiальними проєктами цього простору, що є надзвичайно важливим для подальшого розвитку саду.
Проєкт вiдкритого саду стане продовженням спiвпрацi з мiстом Брно.

Медіа

Прочитано 22 разів