П'ятниця, 19 липня 2024 15:00

Європейськi мiста допоможуть Львову зберегти культурну спадщину

Львiвське бюро євроiнтеграцiї виграло перший проєкт в межах нової для України програми ЄС Interreg Europe. Проєкт CHARME спрямований на розробку полiтик, впровадження кращих практик у сферi збереження та вiдновлення культурної спадщини.

Проєкт триватиме 4 роки й передбачає вивчення досвiду європейських мiст через навчальнi вiзити, практичнi семiнари, спiвпрацю з унiверситетами, фахiвцями у сферi збереження та вiдновлення культурної спадщини. Основний фокус - на оцифрування пам'яток культури, на залучення громади до культурних подiй.
Серед партнерiв проєкту - 5 європейських мiст: Павiя (Iталiя), Коїмбра (Португалiя), Ясси (Румунiя), Турку (Фiнляндiя) та Гран-Пуатьє (Францiя). Кожне мiсто-партнер дiлитиметься своїм досвiдом збереження культурних пам'яток через використання iнновацiйних методiв: VR-зйомки, онлайн-екскурсiї, мобiльнi додатки тощо.
Львiв теж має чим подiлитися. Мiсто внесено до Списку всесвiтньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Тут багато архiтектурних пам'яток, культурних закладiв. Пiд час ковiду мiсто зробило першi кроки до дiджиталiзацiї. Чимало музеїв створили вiртуальнi тури, вiдсканували колекцiї. Та все ж залишається ще багато роботи. Особливо - пiд час вiйни, коли росiя намагається знищити всi культурнi пам'ятки. Для України та Львова важливо перейняти найкращий свiтовий досвiд, щоб мати змогу зберегти свою спадщину, передати наступному поколiнню.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, програма Interreg Europe вперше вiдкрилась для України в березнi. За цей час в межах України подано 48 заявок, 12 з яких опрацювало й подало Львiвське бюро євроiнтеграцiї спiльно з пiдроздiлами Львiвської мiської ради.

Медіа

Прочитано 22 разів