Середа, 31 липня 2024 14:00

Україна розкриває потенцiал деревини у зеленiй вiдбудовi

Днями "FSC Україна" органiзувала перший iз серiї круглий стiл "Деревина у вiдбудовi та розвитку України: державна полiтика, регулювання та цiлi зеленого вiдновлення". Захiд проведений з метою розкриття потенцiалу деревини у зеленiй вiдбудовi та розвитку України за умов сучасних викликiв.

Учасники обговорення наголосили на необхiдностi розробки чiтких iндикаторiв для зеленого вiдновлення будiвельного сектору, включаючи впровадження принципiв New European Bauhaus (NEB) для поглиблення спiвпрацi з європейськими партнерами та залучення довгострокових iнвестицiй в економiку України. Серед iнших важливих аспектiв було вiдзначено створення системи оцiнки життєвого циклу матерiалiв, розвиток модульного будiвництва з використанням деревини, стимулювання використання сертифiкованих матерiалiв та iнтеграцiю екологiчних рiшень у мiське планування. Iснує потреба в подоланнi усталених стереотипiв щодо дерев'яних будинкiв як недовговiчних чи пожежонебезпечних, а також популяризацiї пiдготовки фахiвцiв у сферi сучасного дерев'яного будiвництва, повiдомляє Property Times.
Учасниками круглого столу були: голова комiтету ВРУ з питань органiзацiї державної влади, мiсцевого самоврядування, регiонального розвитку та мiстобудування Олена Шуляк, заступник голови комiтету ВРУ з питань економiчного розвитку Дмитро Кисилевський, заступниця голови Державної iнспекцiї архiтектури та мiстобудування України Наталiя Дюжилова, в.о. генерального директора "УкрНДНЦ" Наталiя Олiйник, директор ДП "Укрпромзовнiшекспертиза" Володимир Власюк, директорка проєктiв вiдновлення України WWF-Україна Валерiя Коломiєць, завiдувач кафедри НЛТУ Орест Кiйко та iншi провiднi фахiвцi.
"Вiтчизняна деревообробна галузь України спроможна забезпечити значну частину будматерiалiв для вiдновлення. З огляду на цiлi European Green Deal, що включає досягнення Україною "декарбонiзацiї будiвельного сектору", саме проєкти дерев'яного будiвництва будуть цiкавими для фiнансування з боку ЄС, - розпочав дискусiю експерт з економiчного вiдновлення та сталого розвитку Брайан Мiлаковський. - Однак на цьому шляху є перешкоди, зокрема законодавчi обмеження щодо використання деревини у висотних будiвлях. Крiм змiн державної полiтики, важливою є громадська згода щодо сприйняття деревини як зеленого ресурсу, тому необхiдне посилення дiалогу лiсової галузi та громадськостi".
"Зараз ведеться дискусiя щодо ухвалення загальної законодавчої рамки стосовно того, як будуть виглядати основнi принципи вiдновлення України. I саме принцип зеленого вiдновлення та трансформацiї буде одним з основоположних та зафiксованим на рiвнi чинного законодавства. На сьогоднi ми маємо статистику, що 35% парникових газiв припадають саме на будiвельний сектор, зокрема на виробництво бетону, металу, пластику. Тому використання деревини дiйсно є альтернативою та сприяє досягненню мети щодо декарбонiзацiї будiвництва", - наголосила голова комiтету ВРУ з питань органiзацiї державної влади, мiсцевого самоврядування, регiонального розвитку та мiстобудування Олена Шуляк.
Дмитро Кисилевський, заступник голови комiтету ВРУ з питань економiчного розвитку, зазначив, що процес вiдновлення - це колосальна можливiсть розширити внутрiшнiй ринок будiвельних матерiалiв, зокрема дерев'яних, на десятилiття вперед з позитивним ефектом для економiки країни.
"Першим кроком є пришвидшення адаптацiї нормативної бази європейських стандартiв. Проте iснує технiчний бар'єр - вiдсутнiсть лабораторної бази для видачi сертифiкатiв вiдповiдностi продукцiї стандартам якостi й безпеки, а також створення декларацiй за новим законом", - сказала Наталiя Дюжилова, заступниця голови Державної iнспекцiї архiтектури та мiстобудування України.
Вона пiдкреслила, що перегляд будiвельних норм вже вiдбувається з урахуванням екологiчних критерiїв, але важливо розумiти, що європейськi стандарти зеленого будiвництва, такi як LEED, BREEAM, Active House, DGNB, формувалися десятилiттями. В Українi вже розроблено першу редакцiю стандарту зеленого будiвництва для громадських будiвель, яка враховує можливостi вiтчизняного ринку та положення європейських стандартiв, зокрема NEB.
"Завдяки дiалогу ми знаходимо точки дотику мiж законодавцями, державними структурами та громадянським суспiльством у питаннях зеленої вiдбудови. Наразi вже iснує мiцний фундамент використання деревини для цих цiлей, адже 45% лiсiв України та понад 400 деревообробних пiдприємств мають FSC-сертифiкацiю, проте продукцiя здебiльшого експортується. Очiкується, що запровадження критерiїв зеленого будiвництва включно з iнструментами заохочення та гармонiзацiєю стандартiв сприятимуть розвитку внутрiшнього ринку, переходу до вiдповiдального споживання та зрештою сприятиме євроiнтеграцiї. Вiдбудова та розвиток нашої країни нерозривно пов'язанi з деревиною зважаючи на її здатнiсть до вiдновлення, потенцiал накопичення вуглецю, придатнiсть до вторинної переробки, низький рiвень викидiв та унiверсальнiсть",- пiдсумував результати заходу директор "FSC Україна" Павло Кравець.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, цей захiд заклав фундамент для формування важливих партнерств i коалiцiй, необхiдних для досягнення цiлей зеленої вiдбудови України. Створивши ефективну платформу для дiалогу, "FSC Україна" планує продовжити серiю круглих столiв, забезпечуючи подальше обговорення та поглиблення спiвпрацi мiж усiма зацiкавленими сторонами.

Медіа

Прочитано 33 разів