Понеділок, 12 серпня 2024 14:00

Днiпро стає бiльш iнклюзивним

Днiпро стає все бiльш доступним для людей з iнвалiднiстю. Мiськi парки, медичнi заклади, заклади позашкiльної освiти та соцiального захисту облаштовуються з урахуванням потреб усiх мешканцiв. Так, у мiськiй дитячiй лiкарнi створенi всi умови для маломобiльних пацiєнтiв.

"У лiкарнi працює мiський дитячий реабiлiтацiйний центр, побудований за всiма вимогами iнклюзивностi. Тут встановлено пандуси, пiдйомники, лiфти, є тактильнi схеми зi шрифтом Брайля та аудiонавiгацiєю", - каже Анна, лiкарка-педiатр.
Батьки пацiєнтiв позитивно оцiнюють змiни.
"Ми пересуваємося на крiслi колiсному, i дiйсно можемо без проблем потрапити в усi необхiднi вiддiлення лiкарнi. Це дуже зручно", - дiлиться враженнями Катерина, мати дитини з iнвалiднiстю.
У Днiпрi велику увагу безбар'єрностi придiляють i у мiських парках та скверах. Пiд час їх оновлення обов'язково враховуються принципи iнклюзивностi, аби створити максимально комфортнi умови для всiх вiдвiдувачiв.
Як розповiла Катерина Гришина, представниця департаменту паркiв та рекреацiї Днiпровської мiськради, на нещодавно вiдкритiй Успенськiй площi було знижено рiвень бордюрного каменю, встановлено тактильну плитку, а туалети облаштовано для людей з iнвалiднiстю.
"Упродовж останнiх рокiв мiсто активно впроваджує цi принципи в усi новi та оновленi зеленi зони. Так, iнклюзивнiсть забезпечена у скверi Прибережному, iм. Олексiя Хiльського, парку iм. Писаржевського та Зеленому гаю", - додала Катерина Гришина.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, в управлiннях соцiального захисту населення Днiпровської мiськради також створенi комфортнi умови для людей з iнвалiднiстю: встановлено пандуси, поручнi, дзвiнки на входi для виклику спецiалiста, який допоможе людинi на вiзку потрапити всередину. Крiм того, є тактильна плитка та схеми зi шрифтом Брайля для осiб iз порушеннями зору.
"Прийом громадян органiзовано через електронну чергу. Один з термiналiв черги адаптовано для людей на крiслах колiсних. Iнформацiя про запрошення до спецiалiста з'являється на табло та озвучується через гучномовець, що враховує потреби людей з вадами зору та слуху. Для вiдвiдувачiв на вiзках облаштовано спецiальне робоче мiсце та санвузол", - зазначила Свiтлана Вовк, заступниця начальника Правобережного управлiння соцiального захисту населення в Новокодацькому районi.
Особлива увага придiляється й людям з вадами слуху. В управлiннях є програмне забезпечення для вiдеозв'язку, що дозволяє проводити консультацiї з перекладачем жестової мови.
"Також у Днiпрi для людей з iнвалiднiстю I та II групи iз захворюваннями опорно-рухового апарату та особам з порушеннями органiв зору, якi мають I групу iнвалiдностi, працює послуга безкоштовних перевезень "Соцiальне таксi". Зараз цiєю послугою користується 803 особи, 14 з них ВПО. Автомобiлi для перевезення обладнанi гiдравлiчним пiдйомником та пандусом", - розповiв директор Днiпровського мiського центру соцiальної допомоги Днiпровської мiськради Максим Єрьоменко.
Впроваджується у Днiпрi i безбар'єрний простiр у позашкiльних закладах. Тетяна Журова, заступниця директора департаменту молодiжної полiтики та нацiонально-патрiотичного виховання Днiпровської мiськради, розповiла: "Згiдно з принципами безбар'єрного простору, ми облаштовуємо заклади позашкiльної освiти для зручностi всiх дiтей. Наприклад, у Центрi розвитку дiтей та молодi "СтартУм" тривають роботи з облаштування туалетiв i встановлення пандусу. Такi ж роботи виконуються ще у 37 закладах позашкiлля. Завершення всiх робiт заплановане до 20 серпня. Крiм того, у всiх цих закладах вже встановлено таблички зi шрифтом Брайля".
Цi заходи є частиною комплексного пiдходу Днiпра до створення доступного та комфортного середовища для всiх дiтей, незалежно вiд їхнiх фiзичних можливостей.

Медіа

Прочитано 24 разів