ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Вівторок, 13 серпня 2024 10:00

Багато чинникiв впливає на розвиток ринку нерухомостi

Експерти компанiї UTG продовжують аналiзувати ситуацiю на ринку нерухомостi України. Згiдно зi статистикою, ринок житлової нерухомостi демонструє поступове вiдновлення. Розвиток житлового будiвництва провокує активну урбанiзацiю та розвиток локальної iнфраструктури: торгової, розважальної i соцiальної нерухомостi та iнженерної i дорожньо-транспортної систем. Завдяки чому спостерiгається постiйне пiдвищення комфорту проживання в передмiстi великих мiст. Але iнвестицiя у будiвництво на раннiх стадiях залишається доволi ризиковим та мало затребуваним. Найбiльшим попитом на купiвлю користується готове або майже готове житло з термiном здачi до року.

Так, згiдно статистики, динамiка обсягiв прийнятого в експлуатацiю житла в Українi сповiльнилась: якщо у 2022 р. було введено 7110224 кв. м житлових площ, то у 2023 р. не набагато бiльше - 7380752 кв. м. При цьому середня цiна пропозицiї на первинному ринку житлової нерухомостi станом на серпень найвища у Львовi - $1400, або 57 тис. грн./кв. м, на другому мiсцi - Київ з показниками $1300 та 52 тис. грн. вiдповiдно, а найнижча цiна у Запорiжжi - $580, або 24 тис. грн.
При цьому, за пiдрахунками аналiтикiв UTG, великi показники вартостi житла у тому числi пов'язанi з тим, що собiвартiсть спорудження житла щорiчно зростає.
"На це впливають змiна вартостi будiвельних матерiалiв, оплати працi робiтникiв, впровадження сучасних технологiй, автономних та передових iнженерних систем. Тому в бiльшостi регiонiв, вiддалених вiд зони бойових дiй, спостерiгається зростання цiн", - пояснюють експерти UTG.
Наприклад, середньорiчнi показники опосередкованої вартостi спорудження житла вцiлому по Українi за рiк зросли в середньому на 6,3%. Так, у сiчнi 2023 р. вартiсть спорудження 1 кв. м житла в країнi складала 20259 грн., а у квiтнi цього року вже виросла до 21546 грн. А саме у Київськiй областi вартiсть спорудження 1 кв. м житла зросла з 20234 до 21519 грн., а у Львiвськiй областi - з 20150 до 21430 грн.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, окрiм збiльшення вартостi житла, на ринок житлової нерухомостi негативно впливає нерозвиненiсть ринку iпотечного кредитування, дефiцит платоспроможних позичальникiв, низький рiвень захисту прав кредиторiв та затребуванiсть довготривалого розтермiнування вiд забудовника. Тобто жорсткi умови кредитування продовжують бути типовими перепонами розвитку ринку житлової нерухомостi України.

Прочитано 20 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: