Середа, 14 серпня 2024 16:00

Україна зможе виробити левову частку будматерiалiв для вiдновлення

90% будiвельних матерiалiв, необхiдних для вiдбудови, можуть вироблятися в Українi. Для цього Україна має сконцентруватись на залученнi iнвестицiй в галузь будiвельних матерiалiв. Такого висновку дiйшли аналiтики Київської школи економiки. 8 серпня KSE презентували комплексне дослiдження будiвельної iндустрiї України.

Експерти дослiдили вплив вiйни, масштаби руйнувань iнфраструктури та об'єми iнвестицiй в галузь, необхiдних для вiдбудови. Дослiдження проводилося за iнiцiативи Європейської Бiзнес Асоцiацiї, повiдомляє Property Times.
Загалом у KSE порахували, що лише на будiвельнi матерiали для вiдбудови України, за попереднiми оцiнками, знадобиться близько $65 млрд.
"Такi дослiдження пiдтверджують, що, за умови правильних крокiв ми можемо формувати додану вартiсть вiд виробництва будiвельної продукцiї на територiї України. Бiльше нiж 90% потужностей, якi сьогоднi є i якi можна розвивати, зможуть забезпечити вiдновлення запланованих об'єктiв. Окрiм цього, ми зможемо створити близько 180 тис. робочих мiсць - бiльше, нiж до повномасштабного вторгнення. Звичайно, будемо сплачувати бiльше податкiв i платити бiльшу заробiтну плату", - прокоментувала результати дослiдження KSE голова партiї "Слуга народу", голова профiльного парламентського комiтету з питань органiзацiї державної влади та мiсцевого самоврядування Олена Шуляк.
Вона зазначила, що зараз важливо створити максимально сприятливi умови для iнвестицiй та розвитку виробництва: "Наше завдання зробити так, щоб тi пiдприємства, якi працюють у виробництвi будiвельних матерiалiв, мали менше регуляторних проблем, iнвестицiйних бар'єрiв i щоб вони розвивалися тут, на територiї нашої країни".
На даний час розмiр iноземних та українських iнвестицiй у розвиток галузi будiвельних матерiалiв попри вiйну оцiнюється у понад $730 млн.
Згiдно з дослiдженням, основною спiльною проблемою для всiх виробникiв галузi є значне падiння попиту на будматерiали - до 25-40% у порiвняннi з довоєнним перiодом. Тож зараз iнвестицiї в галузь - це робота на перспективу.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, одним iз головних матерiалiв для вiдбудови є цемент. За даними асоцiацiї "Укрцемент", потреба цементу у пiковi роки вiдбудови становитиме 14 млн. т на рiк, до чого варто пiдготувати українське виробництво. Зокрема, мова йде про будiвництво клiнкерних печей, яке має збiльшити спроможнiсть виготовлення цементу на понад 2,4 млн. т. Також великий попит прогнозують на бетон, металоконструкцiї, цеглу, скло та теплоiзоляцiйнi матерiали.
Максим Нефьодов, директор з iнновацiйних рiшень KSE Institute, прокоментував: "Вiдбудова України - це велика можливiсть для всiх компанiй в секторi будiвельних матерiалiв в країнi. Адже це не лише суттєве збiльшення обсягу потреб на фонi ускладнення iмпортної логiстики, але i новi стандарти будiвництва з врахуванням build-back-better принципiв. Тi бiзнеси, якi будуть готовi до подiбного виклику, зможуть не тiльки наростити обсяги, але i отримають стимул для переходу на новий рiвень з точки зору енергоефективностi, екологiчностi тощо".
За даними Свiтового банку, вартiсть вiдбудови України оцiнюється у понад $400 млрд., без урахування тимчасово окупованих територiй та Криму.
"Одну з ключових ролей в процесi вiдбудови вiдiграватиме саме iндустрiя будiвельних матерiалiв. Вiдтак, важливо було детально дослiдити цю сферу в тому числi зрозумiти поточнi та майбутнi потреби нашої держави в будiвельних матерiалах та спроможнiсть нашого бiзнесу їх забезпечити", - коментує керiвник департаменту комiтетiв Європейської Бiзнес Асоцiацiї Вiкторiя Куликова.

Медіа

Прочитано 28 разів

Детальніше в цій категорії: « "єОселю" видають вже 11 банкiв