Субота, 31 серпня 2024 12:00

У Львовi заклали капсулу пiд майбутнiй Центр ментального здоров'я

Бiля Лiкарнi Святого Луки (ТМО1) заклали капсулу пiд будiвництво Центру ментального здоров'я, як частини екосистеми Unbroken. Тут будуть надавати психiатричну та психотерапевтичну допомогу пацiєнтам, якi постраждали внаслiдок воєнних дiй.

На мiсцi закладання капсули буде зведено модульну безбар'єрну будiвлю площею 900 кв. м на 2 блоки: стацiонарний на 32 лiжка та амбулаторно-полiклiнiчний з кабiнетами iндивiдуальної та групової терапiї. Також планується зведення скляної тераси площею 65 кв. м, де пацiєнти стацiонару матимуть змогу проводити свiй вiльний час. Будiвля буде повнiстю доступною: вiдсутнiсть порогiв, наявнiсть поручнiв та оптимальнi розмiри дверних пройомiв.
У майбутньому центрi має працювати близько 20 спецiалiстiв, якi надаватимуть висококвалiфiковану психiатричну та психотерапевтичну допомогу всiм, хто її потребує: цивiльним та вiйськовим, мiсцевим жителям та внутрiшньо-перемiщеним особам.
"Сьогоднi ми є на першiй стадiї будiвництва дуже важливої будiвлi. Будь-яка фiзична реабiлiтацiя без психологiчної не дає результат. Власне центр, який тут постане, буде мати дуже важливу мету - ментально допомагати нашим ветеранам та тим, хто нас захищає", - сказав Андрiй Садовий, мiський голова Львова.
Будiвництво центру здiйснюється завдяки пiдтримки фонду DAHW та пiдтримки мiста Вюрцбурга (нiмецького мiста-побратима Львова). Йдеться про 67,7 млн. грн.
"Я дуже радий, що моє мiсто, мiська влада Вюрцбурга завжди пiдтримують мої пропозицiї допомогти Львову. Зараз ми це робимо разом з DAHW, бо ми хочемо допомогти українцям в пiдтримцi вашого ментального здоров'я. Це, можливо, й не велика допомога, але вважаю, що для вас вона все одно є дуже важливою. Вам потрiбнi не лише зброя чи грошi, але й допомога вiд громадян Нiмеччини. Цей проєкт є тим, що допомагає вам жити, а це вкрай важливо", - зазначив Крiстiан Шухардт, мiський голова Вюрцбурга.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, мета створення нового Центру ментального здоров'я при лiкарнi Святого Луки Першого медоб'єднання Львова - це iнтеграцiя психiатричної допомоги в загальну медицину та турбота про психоемоцiйний стан кожного пацiєнта.
Важливiсть створення такого центру пiдтверджує i Олег Лутчин - вiйськовослужбовець, який внаслiдок вiйськових дiй втратив двi ноги i зараз проходить лiкування i реабiлiтацiю в центрi Unbroken.
"Я довгий перiод проходив лiкування, зараз я на реабiлiтацiї. Впродовж всього цього перiоду я займався i продовжую займатись iз психотерапевтом i психологом. Пiсля вiйни менi було важко повернутися до цивiльного життя, а робота зi спецiалiстами дає своє. Зараз я спокiйно спiлкуюсь з усiма, живу життя, тому можу впевнено сказати, що це дуже важливо, це невiд'ємна частина реабiлiтацiї", - дiлиться ветеран вiйни.
Мер Вюрцбурга Крiстiан Шухардт в рамках вiзиту до Львова вiдвiдав протезну майстерню та будiвництво соцiального житла для поранених переселенцiв. Пiд час зустрiчi з мiським головою Львова вiн висловив своє захоплення екосистемою людяностi Unbroken.
"Для нас честь бути сьогоднi тут i вiдвiдати об'єкти екосистеми Unbroken. Це дивовижна архiтектура i те, як усе це продумано, як це працює - чудова робота", - зазначив Крiстiан Шухардт.
Пiд час зустрiчi мери обговорили майбутню спiвпрацю у медичнiй сферi, покращення та розвиток медичної системи мiста.
"Без пiдтримки вашої фундацiї усе це не було б можливим. Ми потребуємо швидких рiшень. Ми добре розумiємо наше українське середовище, ситуацiю в країнi зараз i, я думаю, що наша колаборацiя допоможе нам ставати кращими. Нам допомагають розвивати екосистему Unbroken рiзнi органiзацiї та країни з усього свiту, але ваша фундацiя має величезний досвiд щодо будiвництва рiзноманiтних споруд i нам потрiбна ваша порада та пiдтримка", - зазначив мiський голова Львова Андрiй Садовий.

Медіа

Прочитано 191 разів