Середа, 16 жовтня 2024 13:00

У Миколаєвi вiдновлять частково зруйновану гiмназiю

За даними Мiнiстерства освiти, станом на початок року в Українi внаслiдок воєнної агресiї рф було пошкоджено 3798 закладiв освiти, 365 iз них зруйновано, тобто фактично постраждала кожна сьома школа. Будiвлi шкiл, дитячих садкiв й надалi залишаються прiорiтетними цiлями для окупанта.

Уряд працює над програмою вiдбудови навчальних закладiв, вже розробленi принципи, за якими вiдбудовуватимуть школи, проводяться консультацiї з мiжнародними донорами та експертами. Нещодавно у межах мiжнародного конкурсу "Школа майбутнього для України", який iнiцiювало Державне агентство вiдновлення України спiльно з мiжнародними партнерами, були визначенi найкращi архiтектурнi рiшення, що стануть основою ефективної, адаптивної та стiйкої вiдбудови шкiл по всiй країнi.
Попри спроби унiфiкувати пiдходи до вiдбудови навчальних закладiв й розробити єдину концепцiю, наразi вiдновлення шкiльних закладiв носить спорадичний характер й, на жаль, не завжди вiдповiдає головному принципу повоєнної вiдбудови - Build Back Better, повiдомляє Property Times.
Українськi архiтектори мають достатньо компетенцiї та досвiду для того, щоб допомогти Українi вiдбудувати навчальнi заклади й створити новi сучаснi освiтнi простори.
Архiтектурно-проєктна група Анни Кирiй зараз займається вiдновлденням гiмназiї №48 у Миколаївi.
До повномасшта    бного вторгнення в гiмназiї навчалися понад 900 дiтей. В липнi 2022 р. внаслiдок восьми вибухiв та влучань ракетами С-300 будiвля була частково зруйнована. Вiд прямого попадання снаряду повнiстю зруйнований блок, в якому знаходилась шкiльна їдальня та актова зала.
"Я вперше побачила цю будiвлю в квiтнi 2023 р. Було враження, що її проєктували та будували з любов'ю. Попри те, що школа була збудована за типовим проєктом в 1978 р., всерединi - гарнi простори, залитi свiтлом, над сходами - лiхтарi верхнього освiтлення, квiтники i навiть вiзерунки з плитки на стiнах, - дiлиться враженнями головна архiтекторка проєкту Анна Кирiй. - Доглядали за школою теж з любов'ю. Гарний новенький спортивний майданчик, доглянутi газони, квiти. Директорка школи, панi Оксана, обiзнана в усiх найменших дрiбницях i вiдповiдає на всi запитання архiтектора".
В проєктних рiшеннях автори спробували максимально зберегти все, що можна: вцiлiлу частину будiвлi з внутрiшнiми двориками, блок спортивної зали, iснуючi спортивнi майданчики. Водночас за завданням замовника потрiбно було збiльшити потужнiсть школи до 49 класiв i забезпечити можливiсть навчання 1326 дiтей (576 учнiв початкової школи та 750 учнiв середньої школи). Конструктивна каркасна схема iснуючої будiвлi дозволила гнучко розмiстити всi необхiднi примiщення, а на мiсцi зруйнованої частини автори запроєктували новий блок, об'єднаний з iснуючою школою переходом, де розмiстили молодшу школу, їдальню, актову залу, музей краєзнавчий та патрiотичний, кабiнети iнформатики та лiфт, який працює на всю школу. В пiдвальному поверсi пiд новою частиною передбачене укриття для всiх учнiв школи, на даху - експлуатована зелена покрiвля для навчання та вiдпочинку з краєвидами.
Команда Миколаївської мiської ради дала дуже чiтке та детальне завдання, а також бачення - створити новий технологiчно-освiтнiй заклад, який сприятиме побудовi екологiчної свiдомостi учнiв. Забезпечити навчальними послугами дiтей з двох великих мiкрорайонiв мiста та вiдродити навчання наживо в Корабельному районi.
Попри те, що будiвля передбачає розмiщення тiльки молодшої та середньої школи, є конкретний визначений фокус навчання - екоосвiта, спрямована на вирiшення проблем знищення лiсiв пiвдня України, руйнування Новокаховської ГЕС, наявнiсть глиноземного заводу, вiдсутнiсть переробки смiття. Унiкальнiсть освiти в цiй школi - цiннiсна складова з агроспрямуванням та орiєнтацiєю на локальну iдентичнiсть мiста. Освiта має сприяти вiдродженню аграрного компоненту пiвдня, вирiшенню проблеми свiтового голоду, адже Миколаїв перевантажував найбiльшу кiлькiсть зерна в Українi. Тут планують вчити дiтей усвiдомленому споживанню, компостуванню, вирощуванню рослин: звичайних та екзотичних в теплицях, принципам sustainable living, вiдновленню екологiї.
"Тому на територiї школи, окрiм спортивної зони, ми запроєктували дiлянки для вирощування рослин, вiдкритi класи пiд навiсами, географiчний майданчик з гномоном, флюгером, метеорологiчною станцiєю, опадомiром та снiговою рейкою", - розповiдає Анна Кирiй.
Також проєкт передбачає реконструкцiю будiвлi теплицi з примiщеннями рiзних температурних режимiв для рослин рiзних клiматичних зон та класом-лабораторiєю, де учнi можуть навчитись вимiрювати вологiсть повiтря, кислотнiсть грунту тощо.
Важливо, що частина територiї школи зi спортивною зоною та сквером є вiдкритою для користування всiма мешканцями мiста. Таким чином вiдновлення школи стає частиною спiльного громадського простору.
"Проєктуючи образ будiвлi, нам хотiлося дбайливо зберегти частину iснуючої школи, надаючи просторам нових сенсiв, а на мiсцi зруйнованої частини створити новий сучасний корпус з презентацiйним вхiдним простором, який заохочує зайти всередину", - говорить архiтекторка.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, всi внутрiшнi простори мають прямий зв'язок iз зовнiшнiми. Є можливiсть вийти на терасу з їдальнi перед головним входом, на двiр з майстерень, спортивної зали, вестибюлiв та скористатися вiдпочинком на зеленiй покрiвлi.
Школа має стати максимально енергонезалежною. Водопостачання передбачено вiд власної свердловини, в якостi альтернативних джерел енергопостачання використовуються сонячнi панелi та тепловi насоси, розташованi на покрiвлi старого i нового корпусу. Важливо додати, що школа запроєктована iнклюзивною з доступнiстю всiх просторiв для людей з iнвалiднiстю.
"Працювати з командою Миколаївської мiської ради було одне задоволення. Головний архiтектор мiста Євген Поляков координував всi питання оперативно i вдень i вночi. В квiтнi концепцiю вiдновлення гiмназiї ми презентували громадi. Це був публiчний захiд, який кожен мiг вiдвiдати. Я готувалася до гострих питань, але чула в основному вдячнiсть. Загалом команда мiста робить ставку на публiчнiсть та залучення громади. I це дуже важливо в складнi часи. Адже коли люди спiлкуються та створюють спiльно, це об'єднує, гуртує та дає таку важливу надiю на майбутнє, - дiлиться враженнями Анна Кирiй. - Для нашої команди велика радiсть i честь долучитися до вiдновлення гiмназiї своїм iнтелектуальним ресурсом та створити архiтектурнi простори з любов'ю до дiтей та повагою до громади прекрасного мiста Миколаїв".
Термiни реалiзацiї проєкту залежать вiд фiнансування.

Медіа

Прочитано 25 разів