Неділя, 23 червня 2024 13:00

У Кропивницькiй мiськiй радi депутати обговорили озеленення мiста

День депутата/депутатки на тему "Про обговорення питань екологiї: озеленення, висадження, видалення зелених насаджень на територiї Кропивницької мiської територiальної громади" вiдбувся у Кропивницькiй мiськiй радi.

Депутатський день традицiйно вiдкрив секретар мiської ради Олег Колюка, закликавши вшанувати пам'ять усiх загиблих захисникiв та захисниць України хвилиною мовчання.
Про озеленення, висадження, видалення зелених насаджень на територiї Кропивницької мiської територiальної громади депутатам доповiв начальник головного управлiння житлово-комунального управлiння мiської ради Вiктор Кухаренко.
Зокрема вiн повiдомив, що вiдповiдно до галузевої програми на озеленення мiста в мiському бюджетi передбачено 31,5 млн. грн.
"Iз цих коштiв 21,5 млн. грн. йде на фiнансування комунального пiдприємства "Благоустрiй", яке здiйснює утримання зелених насаджень. Крiм того, майже на 4,5 млн. грн. укладено угоду з пiдприємством, яке пройшло тендерну процедуру i висадило майже пiвтисячi зелених насаджень у скверах Анатолiя Бузуляка, Чорнобильцiв, Молодiжному та iнших. За цi кошти виконується також видалення аварiйних дерев. Ще майже 5 млн. передбачено на утримання парку Перемоги, зокрема на видалення аварiйних дерев, висадження зелених насаджень, формування крони, - зазначив Вiктор Кухаренко. - На мiських клумбах цьогорiч уже висаджено майже чотири тисячi одиниць рiзних квiтiв, ще стiльки ж планується висадити в лiтньо-осiннiй перiод".
Обговорюючи заслухану iнформацiю, депутати цiкавилися системою поливу зелених насаджень, рiзновидом дерев, кущiв i квiтiв, якi висаджують на територiї мiста. Вiдповiдно до цього вносили свої пропозицiї. Окремо зупинилися на питаннi утримання зелених зон - викосу i вивезення скошеної трави.
"Комунальники щодня планово викошують траву на територiї Кропивницького, - вiдзначив заступник мiського голови Олександр Мосiн. - Працюють косарi i з спецiалiзованих комунальних пiдприємств i вiд управляючих компанiй житлового фонду на прибудинкових територiях. Але сьогоднi ми маємо враховувати, що значна частина наших комунальникiв помiняли мотокоси на автомати i зi зброєю в руках захищають Україну. У комунальному пiдприємствi "Благоустрiй" iз 30 наявних мотокiс на косарiв чекають 18".
Тож для скошення трави у Кропивницькому залучатимуть фiзичних осiб, їхню роботу фiнасуватимуть iз коштiв, передбачених на утримання комунальних пiдприємств. Опрацьовується також придбання сучасної технiки для механiчного викошення i вивезення скошеної трави. Такi механiзми будуть ефективними на великих площах газонiв - на територiї "Фортечних Валiв", парку Перемоги, Дендропарку тощо.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, другим питанням, яке заслухали депутати, стала презентацiя програми з озеленення територiальної громади, яку розробив департамент мiстобудування та земельних ресурсiв Кропивницької мiської ради за дорученням заступника мiського голови Олександра Мосiна та секретаря Кропивницької мiської ради Олега Колюки. Представив її директор департаменту Роман Лунгол.
"Система зелених насаджень - один з найважливiших факторiв у створеннi найкращих екологiчних, мiкроклiматичних, санiтарно-гiгiєнiчних життєвих умов для населення. Вона формує ландшафти, є мiсцем повсякденного вiдпочинку населення, покращує природне середовище, є природними бiофiльтрами повiтря, води i грунтiв. Саме тому необхiднi довгостроковi комплекснi заходи з пiдбору асортименту, оновлення iснуючих насаджень, створення нових об'єктiв, зелених зон житлових масивiв з використанням стiйких видiв i форм деревних та чагарникових рослин", - зазначив Роман Лунгол.
Враховуючи, що основними недолiками iснуючої системи зелених насаджень є досягнення дерев вiкової межi, велика кiлькiсть пенькiв пiсля видалення дерев, якi протягом багатьох рокiв не викорчувалися, нерiвнiсть розподiлу та мала забезпеченiсть зеленими насадженнями загального користування та спецiального призначення, недостатнє планування та фiнансування у процесi видалення незадовiльних та аварiйних дерев та оновлення їх молодими саджанцями, пропонуються об'єкти для створення та використання зелених насаджень. Зокрема, у лiсопарку "Сосновий" на територiї двох дiлянок хочуть висадити одну тисячу сосен та ялин, у Гаю Десантникiв - 400 кущiв рiзних порiд, У скверi "Першого Єлисаветградського трамвая" - 20 дерев та 150 кущiв. Ще 30 дерев планується висадити на вулицi Вокзальнiй, 60 - на вулицi Євгена Чикаленка, двi сотнi дерев i 300 кущiв - на проспектi Унiверситетському.
За словами посадовця, програма передбачає також часткове озеленення вулиць стiйкими до загазованостi та запиленостi породами дерев. Попередньо уже порахували представлений посадковий матерiал, його вартiсть з висадженням та утриманням протягом весняно-лiтнього перiоду.
Данi пропозицiї враховують посадковий матерiал хвойних, листяних дерев та чагарникiв розсадникiв iз закритою кореневою системою з Полтавської та Черкаської областей та лiсових господарств Кiровоградської областi, а також весь наявний посадковий матерiал дерев та кущiв КП "Благоустрiй".
"Враховуючи вимогу чинного законодавства, яка забороняє на об'єктах благоустрою самовiльно створювати, пошкоджувати або знищувати газони, висаджувати та знищувати дерева та кущi, данi пропозицiї пройдуть погодження балансоутримувачiв комунiкацiйних мереж водо-, теплопостачання та водовiдведення, телекомунiкацiйної i кабельної електромереж", - пiдкреслив Роман Лунгол.
Секретар мiської ради Олег Колюка вiдзначив важливiсть програми iз озеленення територiї громади.
"Вперше у нашому мiстi розроблена така програма, тож залучаємо до її обговорення громадськiсть i чекаємо пропозицiї вiд депутатiв мiської ради", - наголосив Олег Колюка.
Пiдсумовуючи роботу дня, Олег Колюка озвучив доручення депутатiв виконавчим органам. Зокрема, департамент мiстобудування та земельних ресурсiв має оприлюднити програму озеленення Кропивницької мiської територiальної громади для обговорення.
Комунальному пiдприємству "Благоустрiй" депутати доручили пiдготувати пропозицiї стосовно облаштування системи автоматичного поливу при плануваннi нових паркiв i скверiв, управлiнню житлово-комунального господарства - зiбрати всю iнформацiю щодо земельних дiлянок з невизначеними межами i балансоутримувачами скверiв, щоб навести лад у зеленому господарствi мiста. Крiм того, депутати також доручили КП "Благоустрiй" розробити концепцiї висадження квiтiв на мiських клумбах i встановити причини загибелi сосен та внести пропозицiї щодо їх вiдновлення у лiсопарку "Сосновий".

Медіа

Прочитано 120 разів