Субота, 13 липня 2024 10:00

10% абонентiв взагалi не платять за опалення у Києвi

На сьогоднi ситуацiя з оплатою послуг гарячого водопостачання та опалення бiльш, нiж складна. Загальний борг киян за спожитi послуги гарячого водопостачання та опалення становить понад 6,2 млрд. грн., а за послуги постачання холодної води та водовiдведення - близько 1,2 млрд. грн. Тобто сумарний борг за цi послуги становить майже 7,5 млрд. грн. Громадянам, якi системно не сплачують за послуги, не звертаються, щоб укласти розстрочку, нарахована пеня. Вона вiдображена в квитанцiях за червень. Про це повiдомили пiд час прес-брифiнгу представники КП "Київтеплоенерго" та ПрАТ "АК "Київводоканал"".

За словами директора структурного пiдроздiлу "Енергозбут" комунального пiдприємства "Київтеплоенерго" Костянтина Лопатiна, переважна бiльшiсть киян сумлiнно оплачують спожитi комунальнi послуги, не провокуючи накопичення заборгованостi.
"Дякуємо кожнiй київськiй родинi за своєчасну та повну оплату спожитих послуг навiть у такий непростий воєнний перiод. Багато громадян користуються реструктуризацiєю боргу, якщо не мають змоги одразу оплатити всю суму. У столицi близько мiльйона особових рахункiв, з яких 160 тис. тривалий час накопичують заборгованiсть i не звертаються щодо реструктуризацiї. Майже 4,5 млрд. боргу припадає саме на цi 16%. Близько 10% абонентiв не здiйснили жодної оплати за спожитi послуги за весь минулий опалювальний сезон 2023-2024 рр.", - сказав Костянтин Лопатiн.
Вiн пiдкреслив, що наслiдки хронiчної несплати є особливо критичними для роботи пiдприємств в умовах енергодефiциту.
"Єдиним методом боротьби з хронiчними боржниками є штрафнi санкцiї, як того вимагає чинне законодавство. У груднi 2023 р. Кабiнет мiнiстрiв України прийняв постанову №1405, якою скасував мораторiй на застосування штрафних санкцiй до боржникiв. Вiдповiдно до частини першої статтi 26 Закону України "Про житлово-комунальнi послуги", в разi несвоєчасного здiйснення платежiв споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмiрi, встановленому в договорi, утiм не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення", - пояснив фахiвець.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, "Київтеплоенерго", попри зростання вартостi складових тарифу, зокрема природного газу, залишає вартiсть тепла та гарячої води для киян на звичному рiвнi. При цьому досi невирiшеним є питання погашення заборгованостi з рiзницi в тарифах для забезпечення безперебiйної роботи пiдприємств теплокомуненерго. Йдеться про виконання державою взятих на себе зобов'язань щодо компенсацiї рiзницi в тарифах, що утворилась у пiдприємствах теплопостачання для мiсцевих бюджетiв.

Медіа

Прочитано 108 разів