Четвер, 22 серпня 2024 15:00

Вакантнiсть київських ТРЦ може вирости

Вакантнiсть торговельно-розважальних центрiв у Києвi скоротилася з 16,3% у 2023 р. до 15,2% на кiнець першого пiврiччя цього року, повiдомили керiвник департаменту юридичного консалтингу UTG Костянтин Олiйник.

"Наприкiнцi минулого року де-факто пустували близько 21,4% площ через закриття iноземних унiвермагiв (IKEA, Inditex, H&M та iнших). Фактично, вакантних було 16,3%. Завдяки вiдкриттю бiльшостi iноземних операторiв розрив вакантностi iз фактично закритими магазинами скоротився", - повiдомив вiн
Згiдно з дослiдженням UTG, рiвень вакантностi вищий у регiональних (18,4%) та окружних (17%), але нижчий у спецiалiзованих (9,8%) та районних (7%) торгових центрах. Експерт вiдзначив тренд зниження платоспроможного попиту населення.
Продовжується зростання витрат домогосподарств на послуги ЖКГ та оплату КП (за пiдсумками 2023 р. становило 18,8% та зi зростанням тарифiв на електроенергiю спостерiгається подальше зростання), охорону здоров'я (4,7%), транспорт (4,8%), зв'язок (4,3%) та освiту (3,6%). Сукупно цi категорiї вимивають 36,1% iз сiмейного бюджету. Продукти харчування та алкоголь акумулюють 43,4% витрат. Частка торгової мережi (одяг та взуття, електронiка, товари для дому, кафе та ресторани, розваги, iншi товари) у структурi витрат становить лише 16% на сiм'ю ($73,4 або 2684,5 грн. на мiсяць). Iнфляцiя та стрiмке зростання цiн призводять до скорочення iндивiдуальних накопичень (близько 4,4% у 2023 р.).
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, загалом фiксується загальна економiя та рацiоналiзацiя витрат, для ринку ТРЦ це спричиняє зниження вiдвiдуваностi та корекцiю орендних ставок. Порiвняно з довоєнними ставки за деякими товарними групами скоротилися вдвiчi i бiльше.
"Продовольчi супермаркети перетворилися на одного з небагатьох операторiв, здатних генерувати стiйку вiдвiдуванiсть та платити помiрно високi ставки оренди ($10-20/кв. м у серпнi), тодi як бiльшiсть унiвермагiв, розваг (кiнотеатри, ДРЦ), фiтнес до мiнiмального фiксованого платежу (близько $1/кв. м) iз доплатою вiдсотку РТО (до вiйни переважали фiксованi платежi вiд $2 до $12/кв. м), перекладаючи ризики на девелопера", - повiдомив вiн.
Згiдно з дослiдженням UTG, з урахуванням поточного рiвня доходiв населення платоспроможний попит здатний забезпечити у столицi успiшне функцiонування на 2 млн. 313 тис. кв. м, а їх у другому кварталi вже функцiонувало 2 млн. 457 тис. кв. м. Конкуренцiя продовжує посилюватись: на 2024-2025 рр. задекларовано до вiдкриття великi торговi центри загальною площею 250 тис. кв. Серед них: Ocean Mall (GLA 110 тис. кв. м), Lukiyanivka (47 тис. кв. м), ТРЦ White Lines (28 тис. кв. м), New Ray (34,5 тис. кв. м), April Mall (36,5 тис. кв. м) та BalticSky (20 тис. кв. м). Є ймовiрнiсть, що бiльшiсть анонсованих вiдкриттiв можуть бути перенесена на пiзнiший перiод.
За оцiнкою Олiйника, запуск в експлуатацiю задекларованих проєктiв наблизить профiцит торгових площ та поступовий перерозподiл споживчих потокiв мiж об'єктами, зростання вакантностi та корекцiю ставок оренди у бiк зниження. За iснуючого рiвня доходiв та витрат населення рiвень вакантностi може досягти 17% у 2025 р.

Медіа

Прочитано 29 разів