Четвер, 22 серпня 2024 14:00

Кабмiн змiнив пiдхiд до "єОселi"

16 серпня прийнято постанову Кабiнету мiнiстрiв №939 "Про внесення змiн до Умов забезпечення приватним акцiонерним товариством "Українська фiнансова житлова компанiя" доступного iпотечного кредитування громадян України".

Основi змiни стосуються першого внеску для молодi вiком до 25 рокiв включно, покращення умов для ВПО, вимог до житла, яке можна придбати в рамках програми, можливостi скористатися програмою для тих, хто ранiше вже брав участь в iнших державних програмах щодо нерухомостi, яка наразi знаходиться на тимчасово окупованiй територiї тощо.
Позичальники вiком до 25 рокiв включно зможуть взяти участь в "єОселi" з мiнiмальним першим (початковим) внеском не менш як 10% вартостi предмета iпотеки. Ця змiна набирає чинностi через 60 днiв з дня опублiкування цiєї постанови.
Вiдтепер громадяни зможуть вносити перший внесок на придбання житла за програмою "єОселя" шляхом зарахування коштiв за рахунок житлового сертифiката "єВiдновлення".
Ранiше громадяни могли придбати лише квартиру у будинках, що зводяться, вказанi змiни до постанови передбачають можливiсть купiвлi майнових прав на приватнi будинки на етапi будiвництва.
Впроваджується змiна, що стосується продажу нерухомостi упродовж року до дати подання заяви на отримання кредиту: кандидат може взяти участь у програмi, якщо вiн та члени його сiм'ї протягом 12 мiсяцiв до дати подачi заяви на "єОселю" не здiйснювали вiдчуження об'єктiв житлової нерухомостi, сумарна площа яких разом iз площею житла, яке є у власностi сiм'ї на дату подачi заяви, перевищує нормативну площу житла за програмою "єОселя".
Урядом також внесено змiни до вимог до нерухомого майна, а саме виключена можливiсть придбання житлової нерухомостi, яка належить до пам'яток архiтектури.
Протягом 10 рокiв з дати укладення кредитного договору базова процентна ставка становитиме 7% рiчних, як i ранiше. Проте, починаючи з першого календарного дня 11-го року дiї кредитного договору, - 10% рiчних.
Для тих категорiй громадян, якi отримують компенсацiю до рiвня 3% рiчних: починаючи з першого календарного дня 11-го року дiї кредитного договору, компенсацiя буде надаватися до рiвня 6% рiчних.
Член сiм'ї внутрiшньо перемiщеної особи першого ступеня спорiднення (батьки, подружжя, їхнi дiти) зможуть купити житло для такої внутрiшньо перемiщеної особи. Ця змiна набирає чинностi через 120 днiв з дня опублiкування цiєї постанови.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, враховуючи запит вiд громадян з тимчасово окупованих територiй, було прийнято рiшення внести змiни до вимог, якi стосувалися отримання компенсацiї або участi громадян у рiзних державних програмах ранiше, вiдтак можна буде взяти участь в "єОселi", навiть якщо кандидат та/або повнолiтнi члени його сiм'ї отримували грошову компенсацiю за житловi примiщення або мають дiючi та/або припиненi договори (погашенi кредити) на придбання житла, що розташоване на територiях активних бойових дiй або окупованих, або ж таке житло знищене або пошкоджене.
Бiльшiсть змiн набере чинностi через 30 днiв з дня опублiкування цiєї постанови, окрiм можливостi сплати позичальником вiком до 25 рокiв включно першого внеску вiд 10% вартостi житла та можливостi придбати житло для ВПО членами їх сiм'ї першого ступеня спорiднення.
Водночас тi кредитнi договори, якi були укладенi до дати ухвалення вищезазначених змiн, дiятимуть за старими умовами.

Медіа

Прочитано 29 разів