Субота, 31 серпня 2024 10:00

Питання у сферi охорони культурної спадщини потрiбно вирiшити термiново

Київрада звертається до Верховної Ради України та Кабiнету мiнiстрiв України щодо термiнового вирiшення питань у сферi охорони культурної спадщини. Про це повiдомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

"Це питання назрiло давно. Київрада вже неодноразово зверталась i до парламенту, i до Кабмiну. Iз 2019 р. ми пропонуємо переглянути законодавство у сферi збереження культурної спадщини. Один iз проєктiв Верховна Рада навiть розглянула в першому читаннi, але до другого за 5 рокiв чомусь так i не дiйшла. Наше завдання - домогтися якомога скорiшого розгляду, щоб Київ нарештi отримав реальнi важелi впливу на збереження безцiнних пам'яток", - зазначила Ганна Старостенко.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, на початку серпня у Верховнiй Радi зареєстрували 2 законопроєкти, до розроблення яких був залучений Департамент охорони культурної спадщини КМДА. Йдеться про внесення змiн до Закону України "Про охорону культурної спадщини" та iнших законiв щодо вдосконалення механiзмiв захисту культурної спадщини та вiдповiдальностi за порушення законодавства про охорону культурної спадщини, а також про внесення змiн до Кримiнального кодексу України та Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення щодо посилення вiдповiдальностi за порушення законодавства про охорону культурної спадщини.
У законопроєктах, зокрема, передбачено збiльшення штрафiв за недотримання пам'яткоохоронного законодавства, можливiсть примусового викупу мiстом пам'яток у комунальну власнiсть, якщо власники своїми дiями доводять їх до знищення, та запровадження кримiнальної вiдповiдальностi за воєннi злочини проти культурної спадщини.

Медіа

Прочитано 37 разів