Понеділок, 16 вересня 2024 10:00

Розпочинається перший етап робiт iз вiдновлення озера Синє

Перший етап робiт iз вiдновлення озера Синє розпочнеться 16 вересня. Про це повiдомив пiд час зустрiчi з громадою генеральний директор КП "Плесо" Вячеслав Савицький.

"Вiдповiдно до договору, що уклали мiж "Плесо" та пiдрядною органiзацiєю, 16 вересня розпочнеться перший етап робiт iз вiдновлення озера Синє - пiдготовчий. Вiн передбачає облаштування периметра технiчного майданчика та визначення меж майбутнього прокладання тимчасових технiчних дорiг для доступу до робочої зони. До робiт залучимо й геодезистiв для високої точностi виконання проєкту", - сказав Вячеслав Савицький.
За його словами, на цьому етапi також розмiстять необхiдну технiку для подальшого очищення водойми. Пiсля завершення пiдготовчих заходiв розпочнеться безпосередньо процес розчистки озера.
У комунальному пiдприємствi нагадали, що основна мета зараз - наповнити озеро водою. I хоча проєкт передбачає не тiльки вiдновлення водойми, а й благоустрiй територiї довкола, на першому етапi акцент буде саме на розчистцi озера. Цi роботи фiнансуватимуться зi спецiального фонду, кошти з якого можуть спрямовуватися винятково на природоохороннi заходи.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, озеро Синє розташоване на захiднiй околицi житлового масиву Виноградар у Подiльському районi. Пiсля проведення наукового дослiдження було встановлено, що причини обмiлiння водойми мають природний i техногенний характер. До перших належить пiдвищення температури повiтря (а, отже, зростання випаровування) та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру належить, зокрема, водопониження внаслiдок будiвництва житлового масиву та автомобiльних дорiг, якi стали штучною перешкодою для пiдземних та поверхневих вод.

Медіа

Прочитано 58 разів