ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Субота, 14 вересня 2024 11:00

Київ створює додатковi запобiжники вiд руйнування iсторичних пам'яток

Мiська влада створює правовi запобiжники, що унеможливлять доведення до руйнацiї iсторичних пам'яток у столицi. Це комплексне питання потребує як законодавчих змiн, так i нових рiшень на мiському рiвнi. Про це повiдомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко пiд час чергового засiдання робочої групи з розробки додаткових механiзмiв захисту об'єктiв культурної спадщини на територiї мiста Києва.

"На жаль, ми бачимо непоодинокi випадки, коли iсторичнi будiвлi руйнуються. Тому мiсто розробило додатковi правовi механiзми, аби отримати реальнi важелi впливу на недоброчесних власникiв, котрi доводять пам'ятки до руйнацiї або просто їх знищують", - наголосила Ганна Старостенко.
Вона додала, що наразi законодавство дуже лояльне до порушникiв, якi руйнують пам'ятки. Тому мiська влада долучилась до розробки законопроєктiв (№№11458 та 11459), що пропонують посилення адмiнiстративної та запровадження кримiнальної вiдповiдальностi для недоброчесних власникiв iсторичних об'єктiв, а також передбачають можливiсть примусового викупу у власнiсть громади об'єктiв культурної спадщини в недоброчесних власникiв.
"Наразi штраф за недотримання пам'яткоохоронного законодавства складає лише 1700 грн. для фiзичної особи або 17 тис. грн. для пiдприємства. Ми iнiцiювали пiдвищення штрафiв вiд 50 до 100 тис. неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян - це вiд 850 тис. до 1,7 млн. грн.! Також ми пропонуємо запровадити кримiнальну вiдповiдальнiсть за злочини проти культурної спадщини та передбачити можливiсть примусового викупу пам'яток у комунальну власнiсть, якщо власники своїми дiями сприяють їх знищенню", - розповiла Ганна Старостенко.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, на рiвнi Київської мiської ради також створюють додатковi запобiжники вiд руйнування пам'яток. Зокрема, на повторне оприлюднення подано доопрацьований проєкт регуляторного акта - проєкт рiшення Київської мiської ради "Про окремi заходи щодо збереження будiвель та споруд, рiк будiвництва яких становить бiльше 100 рокiв у м. Києвi". Так, у разi проведення робiт (зокрема, знесення) в будiвлях, рiк будiвництва яких становить бiльше 100 рокiв та якi не мають статусу об'єкта культурної спадщини, контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою видають винятково в разi надання замовником будiвництва рiшення Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини департаменту. Таке рiшення приймають за результатами розгляду облiкової картки на нерухомий об'єкт, де плануються роботи. Також пропонується зобов'язати власникiв вiдновити за власнi кошти будiвлi старше 100 рокiв у разi їх пошкодження чи руйнування.
"Також спiльно з фахiвцями та учасниками робочої групи ми напрацьовуємо низку iнiцiатив, що стануть основою для нового рiшення Київської мiської ради. Зокрема, щодо запровадження чiтких критерiїв для визначення цiнної iсторичної забудови, вичерпних перелiкiв таких об'єктiв та порядку їх використання", - розповiла Ганна Старостенко.

Прочитано 23 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: