Вівторок, 04 червня 2024 15:00

Землю, на якiй запроєктували автотрасу навколо Львова, знову майже вкрали

Державне бюро розслiдувань (ДБР) вiдкрило кримiнальне провадження щодо працiвникiв Головного управлiння Держгеокадастру у Львiвськiй областi, якi передали у приватну власнiсть 1,9 га землi, на якiй заплановане будiвництво i розширення Пiвнiчної об'їзної дороги Львова.

Пiсля приватизацiї цiєї дiлянки її кiлька разiв дiлили та перепродували, перетворивши на шiсть окремих дiлянок. Личакiвський районний суд Львова уже наклав на цi землi арешт, щоб унеможливити подальший переподiл.
У березнi 2021 р. працiвники Головного управлiння Держгеокадастру у Львiвськiй областi своїм наказом безкоштовно передали 1,9 га у селi Бiрки в приватну власнiсть. Уже за мiсяць власник дiлянки перепродав її. За даними NGL.media, новою власницею землi за 75 тис. грн. стала Роксолана Завадська, донька мiсцевого бiзнесмена з неоднозначною репутацiєю Андрiя Завадського. Саме Завадський був довiреною особою першого власника дiлянки для пiдписання договору купiвлi-продажу. Потiм цю землю кiлька разiв дiлили на меншi дiлянки, i станом на травень всi вони належать рiзним людям. Роксоланi Завадськiй уже не належить жодна з цих дiлянок.
Служба автомобiльних дорiг у Львiвської областi, яка вiдповiдальна за будiвництво Пiвнiчної об'їзної дороги Львова, ще у 2021 р. звернулася до суду iз заявою про скасування державної реєстрацiї на цi дiлянки. САД навiть домоглась судової заборони на перереєстрацiю цих дiлянок.
Але через рiк керiвник САД Олег Береза звернувся до суду i попросив залишити позовну заяву без розгляду, що суд i зробив. Таким чином заборона на перереєстрацiю цих дiлянок втратила чиннiсть.
У Службi вiдновлення та розвитку iнфраструктури пояснюють, що вiдмова вiд позову була необхiдна для проведення експертизи.
"У межах судового провадження не вдалося провести земельно-технiчну експертизу, яка б встановила чiтку площу накладення земельних дiлянок, що перебувають в приватнiй власностi, на смугу вiдведення автомобiльної дороги загального користування державного значення Т-14-14 Пiвнiчний обхiд мiста Львова, якi є землями державної власностi. Вiдтак з метою проведення зазначеної експертизи поза судовим провадженням було подане клопотання про залишення позовної заяви без руху, що дає можливiсть повторно звернутись до суду з тим самим предметом позову з тих самих пiдстав", - письмово пояснили NGL.media у Службi вiдновлення та розвитку iнфраструктури у Львiвськiй областi.
У квiтнi ДБР вiдкрило кримiнальне провадження за ч.2 ст.364 ККУ, вважаючи, що службовцi Держгеокадастру порушили земельне законодавство, коли передали у приватну власнiсть дiлянку, розташовану в межах "червоних лiнiй" i Пiвнiчної об'їзної дороги Львова.
"Згiдно iз генеральним планом села Бiрки, цi зазначенi земельнi дiлянки повнiстю чи частково вiдведенi в зонi транспортної iнфраструктури: з`їзду з проєктованої концесiйної автодороги Краковець-Львiв-Броди-Рiвне та Пiвнiчної об`їзної мiста Львова, а також бiльш нiж на 5 м (до 10 м) вiдведенi у межах червоних лiнiй iснуючої автодороги Т-14-14 територiального значення", - вказано у матерiалах справи.
Щоб унеможливити подальший подiл i перепродаж дiлянок, слiдчий ДБР звернувся до суду з клопотанням про їхнiй арешт. 20 травня Личакiвський райсуд Львова задовольнив це клопотання i наклав арешт на шiсть дiлянок.
Цiкаво, що 5 з 6 земельних дiлянок, якi фiгурують у кримiнальнiй справi, реєструвала Наталiя Лободинець - державна реєстраторка Белзької мiської ради, яка фiгурує у низцi справ про махiнацiї з нерухомiстю. У квiтнi їй анулювали лiцензiю у справi про приватизацiю частини ландшафтного заказника бiля Львова.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, це вже не перший випадок захоплення землi, передбаченої пiд облаштування Пiвнiчної об'їзної дороги Львова. Так, торiк мiськрада Львова повiдомляла про самовiльне захоплення 6 гектарiв у Малих Пiдлiсках, де має проходити ця дорога.

Медіа

Прочитано 840 разів