Неділя, 14 липня 2024 10:00

20% абонентiв у Києвi не платять за воду

Переважна бiльшiсть киян сумлiнно ставиться до оплати за послуги холодного водопостачання та водовiдведення навiть в умовах воєнного стану. Однак попри високий рiвень оплат, рiвень заборгованостi за цi послуги в Києвi за останнiй рiк невпинно зростає i зараз складає майже 1,2 млрдю грн. Про це пiд час прес-брифiнгу заявив директор розрахункового департаменту ПрАТ "АК "Київводоканал"" Валерiй Люлiн.

Вiн зауважив, що стабiльна та регулярна оплата послуг бiльшiстю киян пiдтримує роботу товариства. "Київводоканал" висловлює вдячнiсть своїм споживачам за оплату послуг i постiйно працює над удосконаленням клiєнтських сервiсiв. Водночас частина споживачiв-неплатникiв, якi становлять 20% вiд загальної кiлькостi споживачiв, накопичили борг понад 1,2 млрд. грн. Заборгованiсть продовжує зростати щомiсячно на 10-15 млн. грн.
"Оплата послуги з постачання холодної води та водовiдведення надзвичайно важлива, адже на цi грошi закуповуються реагенти для водоочищення та знезараження води, витрати на якi з початком повномасштабної вiйни зросли. Так, найбiльш необхiднi "Київводоканалу" реагенти здорожчали аж на 160%. А все тому, що вiтчизнянi пiдприємства з виробництва необхiдних речовин опинились на окупованiй територiї, бойовi дiї порушили вiдпрацьованi логiстичнi ланцюжки. Удвiчi бiльше тепер доводиться платити за паливно-мастильнi матерiали, необхiднi для виїзду аварiйних бригад, та електроенергiю (витрати на яку пiсля чергового перегляду тарифiв на свiтло зросли ще бiльше). Враховуючи те, що тарифи на послуги з водопостачання та водовiдведення залишились без змiн iз 2021 р., компанiя змушена нараховувати пеню споживачам, якi мають заборгованiсть за спожитi послуги. Фактично пеня буде нарахована споживачам, якi не сплатили в сiчнi, лютому, березнi, квiтнi та травнi, та тiльки на суму нарахувань у цих перiодах", - повiдомив Валерiй Люлiн.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, при наявнiй заборгованостi пеня не може перевищувати 100% загальної суми боргу. У товариствi зазначили, що пеня не буде далi нараховуватись споживачам, якi вже мають укладений чинний договiр розтермiнування.

Медіа

Прочитано 118 разів