ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 25 квітня 2024 13:00

Експерти висловилися з приводу скасування розробки нового Генплану Києва

Київрада скасувала своє рiшення вiд 18 вересня 2008 р. "Про розробку нового Генплану розвитку Києва та його примiської зони до 2025 року" i вiдмовилась вiд розробки мiстобудiвної документацiї "Внесення змiн до Генерального плану мiста Києва".

Таким чином керiвництво столицi повернулось до бiльш законного процесу напрацювань змiн у дiючий Генплан. Наразi планується, що мiстобудiвна документацiя буде розроблятися на основi прийнятого у 2002 р. документа "Внесення змiн до Генерального плану мiста Києва", повiдомляє Property Times.
У пояснювальнiй записцi до проєкту рiшення про змiни до чинного документа вказано, що строк дiї генерального плану населеного пункту не має обмежень.
Також Київрада скасувала рiшення про розробку плану зонування територiї Києва. Вказано, що плани зонування окремих територiй столицi можуть затверджуватись змiнами в Генплан.
Розробка нового Генплану супроводжувалась критикою з боку архiтекторiв, екологiв та антизабудовних активiстiв. Крiм того, запущена ще за головування Леонiда Черновецького, вона розтягнулася на роки.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, у 2019 р. депутати Київради повiдомляли, що на той час на розробку нового Генплану було витрачено близько 50 млн. грн., а у 2021-2023 рр. планувалося витратити ще 9,4 млн. грн.
Експерти прокоментували вiдмову керiвництва Києва вiд "Генплану Черновецького".
Столичний адвокат i правозахисник Олександр Дядюк: "Чому вони (керiвництво столицi) зараз вирiшили пiти не шляхом затвердження нового Генплану, а шляхом внесення змiн до дiючого? Все-таки новий Генплан - це занадто резонансна iсторiя, до якої буде привернута увага всiєї громадськостi та експертного середовища - архiтекторiв, природоохоронцiв, пам'яткоохоронцiв. У такому випадку буде активне обговорення з критикою, багато звинувачень у злочинних намiрах. "Пропхати" дерибанний проєкт Генплану, який, як вiдомо, вигiдний лише забудовникам, - це буде великий скандал. Тому вони зробили "хiд конем": внесли хитренький проєкт рiшення, у назвi якого навiть немає згадки про "новий" Генплан. Надалi вони зроблять якiсь "тихенькi" громадськi обговорення, вiдзвiтуються про це десь у газетi i внесуть до чинного Генплану всi змiни, якi захочуть. I пiд час вiйни нiхто навiть не зверне на це увагу. По сутi це буде "новий" Генплан, тiльки його так не називатимуть, хоча вiд "старого", затвердженного у 2002 р. Генплану там "каменя на каменi не залишиться". Думаю, буде приблизно так, як i за часiв Черновецького, коли до чинного Генплану Київрадою було внесено понад 1 тис. змiн, згiдно з якими озелененi територiї перетворилися у територiї житлової та громадської забудови i т. д.".
Київський юрист Дмитро Калько: "Це все про забудову, яку керiвництву Києва дуже подобається регулювати в "ручному режимi". Забудова - це єдина сфера столицi, у якiй можна заробити дуже багато грошей i вiдразу, бiльше таких бiзнесiв у Києвi, на жаль, немає. Вiдомо - якщо бiзнес працює лише на короткостроковiй перспективi, як у випадку зi столичними забудовниками, то це ознака корумпованої країни третього свiту. Ми маємо справу з постiйною адаптацiєю мiста пiд вимоги приватних забудовникiв - нове рiшення Київради в результатi навiть може надати їм додаткову можливiсть будувати там, де вони ранiше не могли. По сутi ж нiчого не змiниться. У Київрадi i КМДА продовжать змiнювати мiстобудiвну ситуацiю, виходячи з перманентної зацiкавленостi i замовлень з боку певних осiб. Це є i буде надалi такий собi супермаркет, куди "забудовник-покупець" приходить за послугами, на наданнi яких вигоду будуть отримувати у тому числi i тi, хто на Хрещатику, 36, "командують балом"".
Член-кореспондент Української академiї архiтектури, екс-заступник начальника Головного управлiння мiстобудування, архiтектури та дизайну мiського середовища КМДА Вiктор Глеба: "Дуже хочеться, щоб за неефективну полiтику - тобто, за даремнi витрати бюджетних коштiв на розробку нового Генплану - хтось понiс вiдповiдальнiсть. Свистунов є головним архiтектором Києва з 2016 р., тому виникає питання: що ця людина робила в своєму крiслi. Вiн є замовником нового Генплану, тому вiн i тiльки вiн вiдповiдає за провал розробки цього документу. Фактично ж у Києвi немає головного архiтектора i немає мiстобудiвної полiтики. Де звiт про виконання рiшення про розробку Генплану? Немає. Їх усiх треба звiльнити i найняти нову команду, яка працюватиме над мiстобудiвною документацiєю. За моїми пiдрахунками, з 2016 р. "Київгенплан" перед погодженням столичною мерiєю МУО на проєктування видав забудовникам близько 3 тис. листiв в пiдтвердження того, що намiри забудови вiдповiдають "майбутньому новому ще незатвердженому" Генплану. Виходить, що потрiбно скасувати усi цi "мiстобуди" адже вони є недiйсними? Мабуть, будiвельний ринок наразi нервово "завис" - розпочалася нова ера безвiдповiдальностi i iгнорування мiстобудiвної документацiї".

Прочитано 115 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: