ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 04 квітня 2024 11:00

Iнтерес до оренди землi знижується

Обсяг продажу прав оренди комунальних земель на електронних аукцiонах знижується з початку року. Про це йдеться у новому аналiтичному оглядi ринку земель в Українi, пiдготовленому "KSE Агроцентр" спiльно з Програмою USAID з аграрного та сiльського розвитку (АГРО).

Фахiвцi зазначають, що пiсля пiку торгiв у груднi 2023 р., коли було проведено 574 успiшнi аукцiони з оренди 4,6 тис. га, обсяги земельних торгiв зменшуються другий мiсяць поспiль. У лютому вiдбулось 327 торгiв сукупною площею 2,5 тис. га, що на 27,6% та на 38% вiдповiдно менше вiд аналогiчних показникiв сiчня.
"Частково такий вплив пояснюється зниженням кiлькостi запланованих торгiв, яка у лютому була на 21,4% меншою за сiчневi показники (i на 29,4% меншою за площею виставлених дiлянок). Iншим чинником може бути сезонне коливання ринку оренди землi або вiдсутнiсть вiльних земель. Водночас цiни на оренду комунальних сiльгоспземель на платформi "Prozorro. Продажi" залишились на рiвнi попереднього мiсяця - 8,6 тис. грн./га у лютому проти 8,7 тис. грн./га у сiчнi", - уточнюють дослiдники.
Як свiдчать данi офiцiйного вебпорталу Мiнфiну OpenBudget, у сiчнi завдяки обiгу та використанню сiльгоспземель до бюджетiв громад було сплачено 3,3 млрд. грн. Порiвняно iз сiчнем 2023 р. такi доходи зросли на майже 564 млн. грн. (+21%), частково компенсуючи зниження усiх iнших податкових надходжень (-2,4 млрд. грн., або -11%), спричинене, зокрема, переспрямуванням ПДФО, сплаченого вiйськовими, iз бюджетiв громад до державного бюджету. Основними рушiями зростання зборiв податкiв, пов'язаних iз сiльгоспземлями, є збiльшення сплати орендної плати (+24% до рiвня минулого року) та єдиного податку iз сiльгоспвиробникiв (+17%), повiдомляє Property Times.
"Одним iз факторiв, що спричинив таке зростання, є iндексацiя НГО на 5,1%, що забезпечило вищi вiдрахування за єдиним та земельним податком, а також за мiнiмальним податковим зобов'язанням. Оренда комунальних сiльськогосподарських земель приносить громадам найбiльше доходiв з-помiж податкiв, пов'язаних iз землею. Так, у сiчнi сукупна сума орендних платежiв склала майже 1,6 млрд. грн., або майже половину бюджетних надходжень громад вiд обiгу та використання сiльгоспземель", - зауважив експерт "KSE Агроцентр", дослiдник проєкту "Земля незламностi" Iгор Пiддубний.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, у розрiзi областей у сiчнi найбiльше надходжень, пов'язаних iз сiльгоспземлями, надiйшло до громад Днiпропетровської (631 млн. грн.), Одеської (349 млн. грн.) та Полтавської (230 млн. грн.) областей.

Прочитано 139 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: