ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Субота, 27 квітня 2024 12:00

У Львовi перенесуть цiнну мозаїку

У мерiї вiдбулось перше засiдання робочої групи з питань збереження мозаїчних творiв на територiї Львова. Члени робочої групи: науковцi, митцi, iсторики, мистецтвознавцi, представники депутатського корпусу - обговорили питання щодо подальшої долi мозаїчного панно радянського перiоду, що на фасадi будинку на просп. Чорновола, 59.

"В результатi бiльшiстю голосiв було погоджено демонтувати мозаїку з фасаду будiвлi за умови перенесення її до музею для експонування. Оскiльки процес перенесення потребує складних технологiчних рiшень, робоча група рекомендувала до моменту, поки не буде розроблений вiдповiдний проєкт, залишити мозаїку, закривши її банером, або iншими конструкцiями, вiдповiдно до погодженого проєкту опорядження фасаду. Також було погоджено звернутися до iнституту нацiональної пам'ятi щодо отримання рекомендацiй (висновкiв) стосовно iсторичної цiнностi цього мозаїчного твору", - розповiла керiвниця робочої групи, керуюча справами виконкому мiськради Наталiя Алєксєєва.
Панно було створено у 1980-х рр. i внесене до перелiку цiнних. За iнформацiєю членкинi робочої групи, кандидатки архiтектури, старшої викладачки кафедри архiтектури та реставрацiї НУ "Львiвська полiтехнiка" Наталiї Пiддубної, автором проєкту був вiдомий львiвський художник Євген Безнiско, а завершував роботу над ескiзом митець Богдан Сойка.
"Мозаїку виконано зi смальти. Над твором разом з Богданом Сойкою працювали львiвськi художники-монументалiсти Микола Кристопчук, Богдан Сорока та Микола Андрущенко", - зазначила вона.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, будiвлю на просп. В. Чорновола, 59, планують реконструювати. Зокрема, там мають вiдновити фасад та надбудувати офiснi примiщення. Мiстобудiвнi умови та обмеження ПП "Вест-грант" отримало у 2021 р., де було обумовлено збереження мозаїки на фасадi. Тепер проєкт мають вiдкорегувати в частинi закриття мозаїки банером чи iншими конструкцiями до моменту демонтажу та перенесення. Керiвниця управлiння охорони iсторичного середовища ЛМР Тетяна Балукова додала, що цi роботи мають бути виконанi за кошт власникiв будiвлi. Мiсце перенесення мозаїки буде визначене вiдповiдним проєктом. За рекомендацiєю робочої групи розглядатиметься можливiсть розмiщення панно у музеї "Територiя терору".
На сьогоднi у Львовi до перелiку цiнних включено мозаїчнi твори за 81 адресою.

Прочитано 432 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: