ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 19 січня 2024 13:00

ЄС допоможе побудувати житло для переселенцiв у Житомирi

У цьому роцi для внутрiшнiх переселенцiв, якi знайшли прихисток у Житомирi, побудують житловий багатоквартирний комплекс. Про це повiдомляє прес-служба Житомирської мiської ради.

Чотири багатоповерхiвки на 116 квартир зведуть у провулку Червоному в  межах програми "Житло для внутрiшньо перемiщених осiб (ВПО) та вiдновлення звiльнених мiст в Українi", яка фiнансується Європейським Союзом i реалiзується пiд управлiнням Пiвнiчної екологiчної фiнансової корпорацiї НЕФКО. До програми увiйшло 6 мiст: Дубно, Житомир, Ковель, Львiв, Макарiв та Чернiвцi.
У комплексi  проживатимуть понад 400 осiб з числа ВПО, якi безоплатно отримають у користування квартири. Проєкт передбачає будiвництво чотирьох чотириповерхових будинкiв, пiдведення необхiдних iнженерних мереж та благоустрiй дiлянки. В пiдвалi одного з будинкiв запроєктовано укриття, в якому за необхiдностi зможуть розмiститися жителi всiх чотирьох будинкiв, повiдомляє Property Times.
Квартири - одно- та двокiмнатнi. Всi помешкання перших поверхiв - iнклюзивнi. Крiм того, будiвництво квартир включає чистове оздоблення примiщень, а також мiнiмальне меблювання та облаштування побутовою технiкою.
За класом енергоефективностi та за рiвнем технологiчних рiшень, якi закладенi в концепцiю i проєктну документацiю, новий житловий комплекс має бути кращим, нiж середнiй по ринку.
"Зазвичай, чим бiльше поверхiв ти будуєш, тим бiльша рентабельнiсть i тим менша цiна квадратного метра. Але ми концептуально хотiли використовувати гуманнi масштаби, щоб це були будинки по чотири поверхи, якi насамперед є зручними для проживання. Люди, якi тут житимуть, зможуть комфортно себе вiдчувати на прибудинковiй територiї. Для них будуть влаштованi паркувальнi мiсця, дитячий майданчик, зеленi зони i зони вiдпочинку всерединi кварталу", - пояснює координатор проєкту Борис Пахолюк.
Загалом буде зведено 6,6 тис. кв. м житла (загальна площа всiх 116 квартир) i облаштовано 1,4 га територiї  (озеленення, пiшохiднi зони, зони вiдпочинку, автомобiльна парковка на 48 мiсць).
Дiлянка, на якiй з'явиться житловий комплекс - з великим перепадом рельєфу, що потребуватиме значної пiдготовки майданчика. Одне iз завдань у процесi будiвництва - зберегти максимум зелених насаджень, а замiсть частини видалених дерев i кущiв пiд час подальшого благоустрою територiї будуть висадженi новi.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, проєкт включатиме багато рiшень, що стосуються  енергетики, енергозбереження та вiдновлювальних енергоресурсiв. За рiвнем енергоефективностi будинки вiдповiдатимуть класу С. На кожному з них встановлять сонячнi панелi, а квартири будуть опалюватись за рахунок твердопаливної котельнi.
Чотири п'ятикiловатнi електростанцiї забезпечуватимуть функцiонування загальнобудинкового обладнання: роботу системи вiдеоспостереження, домофонiв, частково освiтлення мiсць загального користування тощо. Квартал буде пiдключений до теплоелектроцентралi, яка працює на твердому паливi. Йдеться про котельню, яка побудована за кошти уряду Швейцарської конфедерацiї, виробляє теплову i електричну енергiю та працює на бiомасi - щепi деревини. Себто опалюватися новi будинки будуть енергiєю мiсцевого виробництва.
Сучаснi енергоефективнi рiшення  -  одна iз вимог партнерiв. При проєктуваннi було враховано кращi технiчнi рiшення, якi дозволять забезпечити низьку енергоємнiсть самих будiвель i застосування сучасних пiдходiв до енергоефективностi. Цього вимагає iмплементуючий партнер проєкту корпорацiя НЕФКО.
Всi квартири першого поверху в усiх чотирьох будинках будуть розрахованi для можливостi проживання в них маломобiльних груп населення. Санвузли в таких квартирах будуть сумiщеного типу, де замiсть ванн - душовi з вiдкидними сидiннями. Бiля всiх сантехнiчних приладiв будуть встановленi необхiднi поручнi.
Кухнi для квартир першого поверху матимуть особливостi у меблюваннi. Прибудинкову територiю i споруду цивiльного захисту теж будуватимуть з урахуванням потреб маломобiльних громадян: тактильнi елементи, в мiсцях переходiв, доступнi парковки для авто тощо.

Прочитано 281 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: