ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 26 січня 2024 12:00

Литва допоможе залучити донорiв для будiвництва шкiл

Зменшити освiтнi втрати та повернути дiтей до офлайн-школи - одне з головних завдань освiтнього сектору України сьогоднi. Для цього потрiбно вiдбудувати зруйнованi агресором школи.

Iнiцiатива уряду Литви в партнерствi з Агентством вiдновлення "Школа майбутнього для України" за сприяння МОН України має на метi заощадити час та кошти на проєктування нових закладiв освiти. У межах iнiцiативи буде розроблено високоякiсний адаптивний проєкт школи, його буде дiбрано шляхом проведення мiжнародного архiтектурного конкурсу. Переможець отримає 300 тис. євро на його розробку. Готовий технiчний проєкт школи буде безкоштовно надано громадам України та зацiкавленим у будiвництвi партнерам. Проєкт допоможе будувати сучаснi, iнклюзивнi та стiйкi до викликiв вiйни заклади освiти. Разом з менеджерами проєкту з Литви учасники iнiцiативи розповiли про перспективи проєкту на прес-конференцiї у Києвi 24 сiчня.
Центральне агентство управлiння проєктами CPVA, Литва, що має значний досвiд роботи в Українi з 2014 р., вiдповiдає за виконання проєкту. Артурас Жарновскiс, керiвник програм "Co-create Future of Ukraine" (CPVA), упевнений, що новий проєкт допоможе усунути затримки в процесах планування та будiвництва шкiл: "Литва вiдновила в Українi вже не один освiтнiй заклад. З власного досвiду ми знаємо, що перша рiч, яка необхiдна донору для ухвалення рiшення щодо вiдбудови об'єкта, - це технiчний проєкт. Разом з українськими та свiтовими архiтекторами ми прагнемо створити сучасний, оснований на потребах України адаптивний проєкт школи. Ми закликаємо свiтову спiльноту архiтекторiв долучитися до конкурсу "Школа майбутнього для України"".
Команда архiтекторiв, яка захоче взяти участь у конкурсi, повинна мати у своєму складi щонайменше одного архiтектора, який має право практикувати в Українi, та щонайменше одного архiтектора, який має право практикувати за межами України. Для того, щоб полегшити пошук команди, органiзатори уклали партнерство з ARCH-E (цифрова європейська платформа для конкурсiв архiтектурного дизайну). Українських архiтекторiв запрошують реєструватися, щоб потенцiйним партнерам з Європи та свiту було легше знайти партнера з України.
Мустафа Наєм, голова Державного агентства вiдновлення та розвитку iнфраструктури України, каже, що iнiцiатива вiдповiдає фактичним потребам вiдбудови освiтнього сектору.
"Щоб усiм було зрозумiло масштаб: тисячi освiтнiх закладiв - у реєстрi зруйнованого i пошкодженого майна. I якщо зараз у громадах просити розробити проєкт школи, це буде та сама школа, яку будували останнi пiвсторiччя. Це не погано i не добре - так є, тому що в країнi немає експертизи. Будувати потрiбно вже, будувати потрiбно по-новому, краще, нiж було. Щоб втiлити пiдхiд build back better, було започатковано цей проєкт. Ми проведемо мiжнародний архiтектурний конкурс i оберемо найкращий проєкт школи майбутнього - з адаптивним, якiсним, стiйким, iнклюзивним дизайном", - зазначив вiн.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, завдання "Школи майбутнього для України" - сприяти якомога швидшому поверненню дiтей до офлайн-навчання. Час, витрачений на вiдбудову шкiл, також має вирiшальне значення.
"Щоб запобiгти надсерйозним освiтнiм втратам, спричиненим вiйною, ми дiємо сьогоднi й готуємо план на завтра. Сьогоднi для багатьох громад актуальне будiвництво нових шкiл, адже 212 з них зруйнувала росiя, а ще 1681 пошкоджено. З проєктом "Школа майбутнього для України" ми маємо шанс побудувати справдi iнновацiйнi заклади. Адже нова iнфраструктура школи має стати не тiльки безпечною i комфортною, але й сприяти ефективним та сучасним методикам навчання. У межах проєкту буде створено проєкт школи, яким згодом зможуть скористатися всi громади. Це важливе системне рiшення, яке здешевить розроблення проєктiв шкiл, зекономить час i забезпечить упевненiсть у сучасностi та якостi пiдходiв до будiвництва i вiдбудови шкiл", - зазначив Андрiй Сташкiв, заступник мiнiстра освiти i науки України.
Мiжнародний архiтектурний конкурс з вiдкритою процедурою забезпечить вибiр проєкту школи найвищої якостi. Серед членiв журi - архiтектори зi свiтовим iменем, такi як Хелен Сендман (Фiнляндiя) та Карла Бекстренд (Швецiя), а також Мустафа Найєм, спiвзасновниця благодiйного фонду SavED Анна Новосад, українськi та литовськi архiтектори.
Конкурс буде оголошено в лютому на сторiнцi литовського агенства CPVA. Завдання для конкурсу розробляли українськi та литовськi фахiвцi з освiти й архiтектури, серед яких Анна Новосад. Пiд час дiяльностi фонду з вiдновлення освiти в регiонах Анна на власнi очi бачила масштаби руйнувань та реальнi потреби громад.
"Громади дуже часто залишаються сам на сам зi своїми проблемами iз доступом до освiти. Якщо подивитися на мапу освiтнiх руйнувань - в невеличких громадах їх найбiльше. Велике мiсто, скажiмо Чернiгiв, може i могло б самостiйно вiдбудувати школу, а от невеличке Михайло-Коцюбинське - нi. Треба прiоритезувати тих, хто не зможе допомогти собi сам. "Школа майбутнього для України" цiнна тим, що це буде готовий проєкт, який громади зможуть адаптувати пiд свої умови та потреби. Його можна використати для швидшого пошуку ресурсiв на вiдновлення шкiльної освiти. Цей проєкт, сподiваюсь, допоможе громадам пришвидшити повернення дiтей назад до навчання", - каже вона.

Прочитано 169 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: