ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Середа, 31 січня 2024 12:00

На Київщинi вiдновлять важливу дамбу

Республiка Корея допоможе Українi вiдновити пошкоджену через вiйну водогосподарську iнфраструктуру. Пiлотним проєктом стане Козаровицька дамба на Київщинi, повiдомило Мiнiстерство захисту довкiлля та природних ресурсiв.

Дамба в селищi Козаровичi Вишгородського району була пошкоджена у першi днi повномасштабного вторгнення та мала оборонне значення для захисту столицi. Зараз вона потребує термiнового вiдновлення. Допоможуть у цьому двi корейськi компанiї - K-Water i KOICA. Вартiсть робiт оцiнюється у $14 млн., повiдомляє Liga.
За словами першого заступника мiнiстра Олександра Краснолуцького, вiдновлення Козаровицької дамби дозволить захистити вiд пiдтоплення населенi пункти на узбережжi рiчки Iрпiнь нижче Київського водосховища.
Пiдрив водопомпової станцiї на рiчцi Iрпiнь - одне iз переломних рiшень оборони Києва. Села Димер, Демидiв, Козаровичi на пiвночi вiд столицi росiйськi вiйська зайняли вже 25 лютого 2022 р. Саме через цi пункти й далi через Лютiж, Старi та Новi Петрiвцi - найкоротша дорога до столицi, якщо рухатися з Чорнобиля.
Саме пiдрив Козаровицької дамби бiйцями Нацiональної гвардiї унеможливив продовження наступу окупацiйних вiйськ через цi населенi пункти на Київ.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, через пiдрив Козаровицької дамби окупанти не змогли посилити свої пiдроздiли, якi пiшли на Гостомель. Ба бiльше, ворог не змiг форсувати рiчку, яка пiднялася i в iнших мiсцях - зокрема, в Мощунi, де вже йшли запеклi бої. Також було насичено водою рiчки Здвиж i Тетерiв.
Також корейськi компанiї нададуть допомогу у реалiзацiї проєктiв:
- забезпечення водою населення Миколаївщини;
- реконструкцiї та капiтального ремонту iнженерної iнфраструктури управлiння каналу Днiпро - Донбас;
- полiпшення монiторингу якостi вод в Українi.
За даними Київської ОВА, наприкiнцi лютого 2022 р. внаслiдок активних бойових дiй були пошкодженi гiдротехнiчнi споруди, якi здiйснювали протипаводковий захист сiл Козаровичi та Демидiв. Це призвело до пiдняття рiвня води в заплавi рiчки Iрпiнь понад встановлений рiвень i завдало колосальної шкоди довкiллю. Постраждали не лише укрiплення, а й домогосподарства в заплавi рiчки Iрпiнь.
Лiквiдацiя наслiдкiв пiдтоплення селища Демидiв розпочалася у квiтнi 2022 р. На захисних дамбах тодi встановили потужну помпову станцiю, залучали до роботи й три помповi станцiї мiсцевих мешканцiв. Це на той час дозволило знизити рiвень води в заплавi рiчки Iрпiнь.

Прочитано 168 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: