ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Вівторок, 20 лютого 2024 11:00

У Києвi закрита п'ята частина всiх торговельних площ

Середньозважена вакантнiсть працюючих торгово-розважальних центрiв Києва за пiдсумками 2023 р. становила 14,2%, полiпшивши показник на 2,3% пункти порiвняно з попереднiм роком.

"Якщо вiдкинути закритi магазини, то сьогоднi вакантнiсть по Києву в середньому 14%, що вже вище нормального показника. А якщо врахувати закритих орендарiв, то це приблизно 19,7%. Тобто п'ята частина всiх торговельних площ фактично закрита. У найближчiй перспективi ми прогнозуємо великi проблеми iз заповненням у великих об'єктах регiонального формату, де фактична вакантнiсть становить понад 27%", - повiдомив керiвник департаменту стратегiчного консалтингу UTG Костянтин Олiйник на прес-конференцiї в агентствi "Iнтерфакс-Україна".
За словами експерта, труднощi iз заповненням торговельних площ пов'язанi з дефiцитом великих "якiрних" орендарiв, невизначенiстю в роботi операторiв розваг та обмеженим асортиментом активних ритейлерiв, що гальмує їхнє масштабування.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, у розрiзi форматiв вищi показники фактичної вакантностi демонструють ТРЦ регiонального та окружного форматiв - 27,2% i 18,8% вiдповiдно. У спецiалiзованих торговельних центрах показник становить у середньому 10,6%, а у районних - 7,4%. При цьому в окремих об'єктах вакантнiсть сягає 60%.
"Сьогоднi ми спостерiгаємо пiдвищену вакантнiсть, значно вищу за середнi значення по ринку. Iнструментiв, як боротися з цiєю вакантнiстю, наразi немає. Є ймовiрнiсть, що в Україну пiсля завершення воєнних дiй надходитимуть новi європейськi, американськi та японськi бренди, але пiсля вiйни знадобиться ще рiк для ведення переговорiв iз цими брендами. Можна сказати, що в найближчi два роки високої пропозицiї на ринку ми не очiкуємо", - пояснив Олiйник.
Крiм того, за поточного рiвня доходiв i витрат населення, з урахуванням запуску в експлуатацiю задекларованих проєктiв, що збiльшить профiцит торговельних площ, рiвень вакантностi може досягти 17% до кiнця року, прогнозує UTG.

Прочитано 122 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: