ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Вівторок, 27 лютого 2024 12:00

У Києвi впали оренднi ставки в офiсних центрах

Оренднi ставки в офiсних центрах столицi знизилися приблизно на 30% порiвняно з довоєнними, зниження триває, повiдомила компанiя UTG.

"На вiдмiну вiд торговельної, девелопери офiсної нерухомостi прагнуть добудувати свої об'єкти. З початку вiйни ринок розширився на 140 тис. кв. м, i ще близько 800 тис. кв. м - на рiзних стадiях будiвництва. Але ми стикаємося з проблемою вiдпливу кадрiв ключових орендарiв, IT-компанiй. Тривале зростання вакантностi тягнутиме вниз перспективну орендну ставку", - повiдомив керiвник департаменту стратегiчного консалтингу UTG Костянтин Олiйник на прес-конференцiї в агентствi "Iнтерфакс-Україна".
Згiдно з дослiдженням UTG, вакантнiсть порiвняно з кiнцем 2021 р. зросла в усiх класах. Середньозважена вакантнiсть у бiзнес-центрах Києва у 2023 р. була наступною: клас А - 27,4% (кiнець 2021 р. - 5,5%), В - 20,2% (12,3%) та С - 14,5% (9,9%).
"Найвища вакантнiсть - в А-класi, вiн став дуже дорогим для вiтчизняних компанiй. Основний клiєнт - IT-компанiї - релокується, оскiльки не може повноцiнно виконувати свою роботу через дефiцит кадрiв i постiйнi обстрiли", - констатував Олiйник.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, як наслiдок зниження попиту знизилися ставки. У сiчнi 2022 р. оренда 1 кв. м обходилася в класi А у $28,1, у класi В - $17,9, а у класi С - $11,9 (без урахування ПДВ, OPEX, КП, BOMA).
"На четвертий квартал 2023 р. можна констатувати зниження ставок щонайменше на 30% (особливо з огляду на змiни курсу гривнi до долара США): клас А - $19,9/кв. м, клас В - $11,8, клас С - $9,7. Ми не бачимо позитивних трендiв. З огляду на зростання вартостi енергоносiїв, подорожчання комунальних платежiв, а з ними й OPEX (зокрема, через зростання вакантностi та розподiлу експлуатацiйних платежiв на меншу кiлькiсть операторiв) навантаження на орендарiв i далi збiльшуватиметься, а ставки оренди в найближчiй перспективi продовжать своє подальше зниження", - сказав Олiйник.

Прочитано 126 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: