ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Неділя, 10 березня 2024 12:00

Софiю Київську захистили вiд впливу реконструкцiї готелю

5 березня Мiнiстерству культури та iнформацiйної полiтики вдалося вiдстояти свою позицiю в судi щодо захисту пам'ятки всесвiтньої спадщини ЮНЕСКО Софiї Київської вiд загроз, пов'язаних з так званою "реконструкцiєю" готельно-офiсного комплексу "Прага".

Так, Шостий апеляцiйний адмiнiстративний суд скасував рiшення Окружного адмiнiстративного суду мiста Києва вiд 18 серпня 2020 р. та прийняв нове, яким повнiстю вiдмовив у задоволеннi позовних вимог ПрАТ "Л-Капiтал". Постанова суду апеляцiйної iнстанцiї набирає законної сили з моменту її проголошення.
В березнi 2020 р. Приватне акцiонерне товариство "Л-Капiтал" звернулося до Окружного адмiнiстративного суду мiста Києва з позовом до Мiнiстерства культури України, правонаступник - Мiнiстерство культури та iнформацiйної полiтики.
У цьому позовi забудовник просив визнати протиправною вiдмову та надати погодження проєктної документацiї щодо реставрацiї та реконструкцiї з пристосуванням нежитлової будiвлi та надбудовою нежитлової будiвлi готельно-офiсного комплексу "Прага". Також просили надати вiдповiднi дозволи на проведення робiт. Рiшенням Окружного адмiнiстративного суду мiста Києва вiд 18 серпня 2020 р.  позовнi вимоги ПрАТ "Л-Капiтал" були повнiстю задоволенi.
МКiП оскаржував судовi рiшення в апеляцiйному та касацiйному порядку. Попри висновки ЮНЕСКО та заборони, будiвельники продовжували втiлювати свiй проєкт i навiть звертались до полiцiї з вимогою розпочати кримiнальне провадження проти МКiП.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, проведення реставрацiї нежитлових будiвель по вулицях Володимирськiй, 36, та Золотоворiтськiй, 11, у запланованому виглядi призвело б до негативного впливу на вiзуальне сприйняття об'єкта всесвiтньої спадщини ЮНЕСКО - компонента "Собор Святої Софiї i прилеглi монастирськi споруди", але у МКiП були вiдсутнi законнi пiдстави для погодження такого проєкту. Це також могло порушити гармонiйну iсторичну вiсь, яка пролягає по вулицi Золотоворiтськiй, забезпечуючи перспективний вид на купол Дзвiницi ансамблю Софiї Київської.
Завдяки iнiцiативi МКiП до розгляду цiєї справи залучили Кабiнет мiнiстрiв в особi Мiнiстерства юстицiї, а також Департамент охорони культурної спадщини КМДА. Водночас завдяки зверненню уряду до Верховного Суду вдалося вiдновити розгляд справи. Адже спроба виграти цей судовий процес стала останньою можливiстю захистити культурну спадщину свiтового значення в рамках судової справи.

Прочитано 116 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: