ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 21 березня 2024 10:00

У Києвi двом житловим будинкам загрожує вiдключення електроенергiї

Енергетики змушенi будуть вiдключити два житлових будинки на проспектi Валерiя Лобановського, якщо проблему заборгованостi не вирiшуватимуть. Ризик вiдключення є наслiдком великих боргiв забудовника та його свавiлля щодо законних спiввласникiв будинку.

Мiсто вже направило звернення до правоохоронних органiв. Адже намагання мешканцiв, як ОСББ, врегулювати питання належним чином, саботують власники технiчних примiщень, яких пов'язують iз забудовником. Обидва будинки - 25-поверхiвки, що мають сертифiкати на введення в експлуатацiю. Тому мешканцi отримують електроенергiю за цiною, що встановлена для населення.
Водночас забудовник досi не виконав технiчнi умови для належного функцiонування системи електропостачання - трансформаторну пiдстанцiю та розподiльчу пiдстанцiю. Тому прямих договорiв з електропостачальною компанiєю в жителiв будинкiв немає, оплата здiйснюється через забудовника - ЗАТ "Українська будiвельна компанiя", головою правлiння якого є Олег Мороз.
Наразi заборгованiсть будинкiв за спожиту електроенергiю складає понад 3 млн. грн. Сума боргу лише зростає. Вiдповiдно до вимог чинного законодавства, в разi заборгованостi та вiдсутностi дiй щодо врегулювання питання, енергетики мають вiдключати об'єкти вiд електропостачання.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, у будинку на проспектi Валерiя Лобановського, 4-В, створене ОСББ. Однак на сьогоднi через неправомiрнi дiї забудовника виникла конфлiктна ситуацiя: право власностi на невеликi частини пiдвального примiщення забудовник в особi Олега Мороза передав 183 особам - працiвникам будiвельної компанiї та своїм родичам. Це, фактично, заблокувало роботу ОСББ i будь-якi рiшення в iнтересах мешканцiв.
Другий будинок - iдентичний за технiчними характеристиками, у ньому також створене ОСББ. Однак внаслiдок конфронтацiї з власником технiчних примiщень правлiння ОСББ не може нормально функцiонувати через скасований статут 2019 р. (дiє статут ОСББ, прийнятий ще у 2013 р.), адже заблоковане право пiдпису голови ОСББ.
Електропостачальна компанiя вже вiдтермiнувала дату вiдключення послуги. Утiм ситуацiя, що склалась у цих житлових будинках, є типовою iлюстрацiєю свавiлля приватних компанiй вiдносно спiввласникiв житла. Безвiдповiдальнi та в деяких випадках умисне спланованi шахрайськi дiї комерцiйних пiдприємств, що беруть на себе зобов'язання управителiв й операторiв iнженерних систем, мають критичнi наслiдки. Вирiшити питання можна за умови втручання правоохоронних органiв, адже сотнi київських сiмей фактично стали заручниками дiй забудовника.

Прочитано 98 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: