ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 12 січня 2024 13:00

Iз програмою "єВiдновлення" фiксується багато спроб зловживань

Бiльшостi спроб зловживань iз програмою "єВiдновлення" вдається запобiгти, але на етапi розроблення наразi впроваджено кiлька важливих нововведень, якi зроблять програму ще прозорiшою, повiдомила голова комiтету Верховної Ради з питань органiзацiї державної влади, мiсцевого самоврядування, регiонального розвитку та мiстобудування, голова партiї "Слуга народу" Олена Шуляк.

Вона зазначила, що механiзм компенсацiй за пошкоджене або знищене внаслiдок росiйської збройної агресiї житло продемонстрував високу ефективнiсть. Сукупна сума узгоджених компенсацiй за програмою "єВiдновлення" перевищила позначку в 7 млрд. грн., а кошти на вiдновлення житлових умов видiлено бiльш нiж 38 тис. заявникiв.
Однак фiксуються i спроби використання програми "єВiдновлення" громадянами, для яких за законом ця компенсацiя не передбачена, повiдомляє "Iнтерфакс-Україна".
Шуляк повiдомила, що для удосконалення "єВiдновлення" восени 2023 р. разом iз громадською органiзацiєю "Iнститут Республiка" в рамках програми USAID "Рада: Наступне поколiння", яку виконує ГО "Iнтерньюз Україна", було проведено серiю публiчних консультацiй. Пiд час них вдалося виявити найпоширенiшi випадки зловживань потенцiйними одержувачами компенсацiї, а також сформулювати заходи, щоб полiпшити програму та її охоплення.
Згiдно з дослiдженням, найпоширенiшими зловживаннями є спроби видати занедбане житло за пошкоджене внаслiдок збройної агресiї РФ проти України; навмисне пошкодження житла заради компенсацiї; надання недостовiрної iнформацiї про пошкодження - використання для заяв фотографiй, оброблених у Photoshop. Також були спроби отримання компенсацiї двiчi; отримання допомоги на вiдновлення житла з кiлькох джерел - не лише за кошти "єВiдновлення", а й за кошти, зокрема, благодiйних фондiв.
"Також ми бачимо високу активнiсть з боку громадян, яким законом обмежено право отримати компенсацiю, але вони все ж намагаються зробити це обманом. Зокрема, йдеться про людей, якi допомагали окупантам, пiдсанкцiйних осiб, громадян, якi мають судимiсть за вчинення кримiнальних правопорушень, передбачених роздiлом i "Злочини проти засад нацiональної безпеки України", особливої частини Кримiнального кодексу України", - зазначила народна депутатка.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, вона наголосила, що бiльшостi зловживань вдається запобiгти, але на етапi розроблення наразi застосовано кiлька важливих нововведень, якi зроблять програму ще бiльш прозорою.
Наразi розробляється алгоритм виявлення випадкiв, коли заявник отримує матерiальну допомогу з кiлькох джерел. Крiм того, усi благодiйнi джерела, якi надають гуманiтарну допомогу громадянам, зобов'яжуть фiксувати вiдповiдну iнформацiю, це надасть змогу запобiгти подвiйному вiдшкодуванню.
Крiм того, обговорюється можливiсть доповнити Кримiнальний та Адмiнiстративний кодекси України статтями про вiдповiдальнiсть для таких заявникiв.
"Також ми не виключаємо можливостi, що масовi виплати компенсацiй можуть призвести до пiдвищення цiн на ринку нерухомостi, особливо це стосується бiльш безпечних регiонiв, тому є сенс розробити механiзм врегулювання або стримування цього", - резюмувала Шуляк.

Прочитано 1217 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: