ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Понеділок, 22 квітня 2024 12:00

В Тростянцi хочуть створити житло з правом викупу

Для вирiшення гострого житлового питання модель оренди з правом викупу є оптимальною.

Таку думку висловив мер Тростянця (Сумська обл.) Юрiй Бова в iнтерв'ю агентству "Iнтерфакс-Україна".
За його словами, зараз у Тростянцi офiцiйно зареєстровано приблизно 1,6 тис. тимчасово перемiщених осiб (ТПО), їхня кiлькiсть збiльшується. Для громади з 28 тис. населенням, зазначив мер, це суттєвий виклик, який загострив питання доступностi житла.
"Максимально розселяємо ВПО по селах, будинках, шукаємо в кожному старостатi, де є вiльнi. Також на сьогоднiшнiй день у нас є сiм центрiв для проживання перемiщених осiб. Один великий на 100 мiсць ще будується", - сказав Бова в кулуарах Мiжнародного самiту мерiв у Кишиневi.
Водночас вiн зазначив, що для вирiшення у майбутньому гострих питань забезпечення житлом аналiзуються моделi, реалiзованi у свiтi.
"У свiтi є дiєвi державно-приватнi програми, уряд надає гранти мiсцевому самоврядуванню, громада будує доступне житло, люди можуть його придбати або взяти в розстрочку на 15 рокiв. Така програма дiє в Польщi й дуже активно стимулює розвиток житла в польських мiстах. Населенню таке житло пропонується майже за собiвартiстю, зменшеною за рахунок грантової iнiцiативи вiд держави на 15%. Таке створене соцiальне житло конкурує iз комерцiйним житлом не лише за цiною, а й за якiстю. Тому цю модель я б рекомендував нашiй державi брати за основу", - сказав Бова.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, вiн додав, що в Тростянцi є дiлянка для створення такого житла, з гарним транспортним сполученням, на якiй можна реалiзувати концепцiю "10-хвилинного мiста", розмiстити житло i соцiальну iнфраструктуру приблизно на 3,5 тис. жителiв.
На думку мера Тростянця, менш привабливою для громад є модель, де мунiципалiтет будує, володiє i управляє значним пулом соцiального житла, що здає в оренду соцiально вразливим категорiям населення.
"Психологiчно нам ближчий "польський" варiант, iз грантовою пiдтримкою будiвництва доступного житла. Кожен хоче жити в нормальному, комфортному, сучасному i своєму будинку", - вважає Бова.
Вiн додав, що в механiзмi "оренда з викупом" має бути передбачено можливiсть використання житлових сертифiкатiв за зруйноване вiйною житло.

Прочитано 141 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: