ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 28 березня 2024 16:00

У Кропивницькому представили проєкти розвитку теплопостачання до 2023-2032 р.

Як забезпечило проходження нинiшнього опалювального сезону у Кропивницькому комунальне пiдприємство "Теплоенергетик" та який стратегiчний план реконструкцiї схеми теплопостачання обласного центру на нинiшнiй та найближчi вiсiм рокiв - про це доповiв директор пiдприємства Олександр Чельник на апаратнiй нарадi.

КП "Теплоенергетик" є структурним пiдроздiлом головного управлiння житлово-комунального управлiння Кропивницької мiської ради. Надає послуги з теплопостачання в мiстi, а також теплопостачання, водопостачання та водовiдведення мешканцям, бюджетним органiзацiям та iншим споживачам селища Нове.
Структура КП "Теплоенергетик" включає в себе чотири теплових райони - Центральний, Промисловий, Пiвденний та селище Нове. На балансi пiдприємства перебувають: Кропивницька ТЕЦ та 33 котельнi, з яких у виробничому процесi задiянi 21. Кiлькiсть приєднаних споживачiв теплової енергiї становить 12638 одиниць, iз них населення - 12418, бюджет - 136, iншi споживачi - 84 одиницi.
"Прiоритетним завданням пiдприємства є забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2023-2024 рр. та забезпечення надiйної i безперервної роботи основного теплогенеруючого обладнання та теплових мереж, - наголосив Олександр Чельник. - Котельнi працюють у штатному режимi, пiдтримуючи роботу обладнання вiдповiдно до затвердженого температурного графiка, що дозволяло забезпечувати споживачiв тепловою енергiєю. В лiкарняних закладах, дитячих дошкiльних навчальних закладах та загальноосвiтнiх школах температура внутрiшнього повiтря пiдтримувалася в межах санiтарних норм. Проводився постiйний контроль за якiстю надання послуг з теплопостачання".
За словами керiвника пiдприємства, протягом нинiшнього опалювального перiоду на теплових мережах пiдприємства виникло 284 аварiйних ситуацiй, пов'язаних iз пошкодженням трубопроводiв теплових мереж, якi усувалися в короткий термiн. Торiк таких аварiйних ситуацiй виникло 386.
В результатi лiквiдацiї пошкоджень теплових мереж працiвники пiдприємства замiнили 1180 метрiв трубопроводiв рiзних дiаметрiв по мiсту та у селищi Новому.
"У 2023 р. до початку опалювального перiоду пiдприємство провело ремонтнi роботи iз залученням пiдрядних органiзацiй на загальну суму 11,053 млн. грн., - вiдзначив Олександр Чельник. - А саме: консервацiя основного енергетичного ТЕЦ, двох парових котлiв i двох парових турбiн, ремонт кабельних лiнiй та трансформаторних пiдстанцiй електроживлення котельних, пуско-налагоджувальнi роботи встановлених дизельних генераторних установок для резервного електроживлення, поточний ремонт димової труби Кропивницької ТЕЦ, капiтальний ремонт водогрiйних котлiв; капiтальний ремонт покрiвлi складських примiщень Кропивницької ТЕЦ".
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, у рамках процесiв впровадження нової схеми теплопостачання мiста Кропивницького пiдприємство проводить роботу з вiдновлення ранiше законсервованих котелень для подальшого виведення з експлуатацiї теплового гiганта - Пiвденно-захiдної котельнi. Станом на березень КП "Теплоенергетик" вже виготовило проєктно-кошторисну документацiю на капiтальнi ремонти та отримало позитивнi експертнi звiти. Завершено будiвельнi роботи по реконструкцiї теплового пункту пiд котельню по проспекту Унiверситетському, завершується капiтальний ремонт котельнi по вулицi Любомира Гузара.
Торкнувся у своїй доповiдi Олександр Чельник i перспективного розвитку КП "Теплоенергетик" - розробки нової схеми теплопостачання мiста Кропивницького.
"Схема теплопостачання є iнструментом довгострокового планування теплопостачання населених пунктiв, який сформовано за результатами комплексного розгляду та аналiзу роботи iснуючих i очiкуваних об'єктiв у сферi теплопостачання. Метою розроблення нової схеми теплопостачання Кропивницького є планування найекономiчнiшого ефективного постачання тепла споживачам, що у порiвняннi з базовим сценарiєм зменшує обсяг використання енергетичних ресурсiв, необхiдних для виробництва, транспортування та постачання одиницi теплової енергiї та дозволяє досягнути високих перспективних показникiв стану теплопостачання населеного пункту", - вiдзначив Олександр Чельник.
Згiдно з рiшенням мiської ради вiд 5 сiчня 2023 р. "Про розроблення схеми теплопостачання", за результатами процедури тендерної закупiвлi 15 березня цього року пiдприємство уклало договiр з ТОВ "Енергопром-iнжинiринг" щодо надання послуги з розроблення схеми теплопостачання мiста. Виконавець провiв аналiз стану iснуючої системи теплопостачання мiста, розробив альтернативнi сценарiї теплопостачання, пiдготував проєкти розвитку теплопостачання мiста на перiод 2023-2032 рр.
Вiдповiдно до стратегiчного плану розвитку КП "Теплоенерегтик", за словами очiльника пiдприємства, сумарнi капiтальнi витрати на реконструкцiю системи теплопостачання у 2024 роцi становитимуть 191,173 млн. грн. На цi кошти планують зробити капiтальнi ремонти теплової мережi по вулицi В'ячеслава Чорновола протяжнiстю 850 м, по вулицi Преображенськiй до вулицi Великої Перспективної протяжнiстю 445 м, забезпечити технiчне переоснащення двох котлiв на Кропивницькiй ТЕЦ, виконати капiтальний ремонт парової частини турбiни на ТЕЦ та технiчне переоснащення стацiонарної акумуляторної батареї.
Крiм того, планується замiна трансформатора на ТЕЦ - вiн перевищив нормативний термiн експлуатацiї у 2,5 рази i перебуває в аварiйному станi. Будуть виконанi також капiтальнi ремонти резервуарiв запасу питної води №2 та №3 станцiї ii пiдйому у селищi Новому та її реконструкцiя.
На капiтальний ремонт очiкує i котельня по вулицi Героїв-рятувальникiв, 5. Тут буде встановлене найсучаснiше котельне обладнання iз встановленою потужнiстю 8 МВт. Модернiзована котельня забезпечить централiзованим теплопостачанням споживачiв вулиць Героїв-рятувальникiв, Академiка Корольова та Вiктора Френчка. На теперiшнiй момент теплопостачання цих мiкрорайонiв здiйснюється вiд Пiвденно-захiдної котельнi, яка за новою схемою буде виведена з експлуатацiї.
Олександр Чельник презентував щорiчнi обсяги робiт до 2032 р. Зокрема, у 2025 р. планується реконструкцiя теплової мережi по вулицях Київськiй, Великiй Перспективнiй та Арсенiя Тарковського загальною протяжнiстю 5080 м, капiтальний ремонт котельнi по вулицi Героїв-рятувальникiв, 5б.
У 2026 р. передбачається капiтальний ремонт теплової мережi по вулицях Енергетикiв, Євгена Чикаленка, Гагарiна протяжнiстю 3013 м, будiвництво блочно-модульних котелень "101-й мiкрорайон" та "ЦНТУ".
На 2027 р. заплановано зведення ще однiєї блочно-модульної котельнi по вулицi Сергiя Сенчева, а у 2028 р. - реконструкцiя центрального теплового пункту пiд котельню по вулицi Героїв України.
Перiод 2029-2032 рр. триватиме пiд знаком реконструкцiї та переобладнання головного теплогенеруючого об'єкту у Кропивницькому - ТЕЦ. Передбачається її переобладнання пiд котельню потужнiстю 60 МВт з використанням природного газу та бiопалива та облаштування когенерацiйних установок на базi газопоршневих машин загальною потужнiстю 4 МВт.
"Модернiзацiя схеми теплопостачання Кропивницького є сьогоднi надзвичайно актуальним i важливим для реалiзацiї в обласному центрi завданням, - наголосив заступник мiського голови Олександр Мосiн. - Ми вiримо в колектив нашого комунального пiдприємства "Теплоенергетик", який у складний воєнний час змiг забезпечити стабiльне теплопостачання, пiдтримував спроможнiсть мережi i запровадив безпековий режим".

Прочитано 80 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: