ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



П'ятниця, 05 липня 2024 14:00

У Львовi затвердили рекомендацiї для створення iнклюзивного середовища

У Львовi затвердили рiшення "Про створення сприятливих умов для забезпечення iнклюзивного середовища, доступностi для маломобiльних груп населення та iнклюзивностi об'єктiв iнфраструктури, комунальних будiвель, будiвель громадського та житлового призначення Львiвської МТГ". До розробки залучали фахiвцiв, якi вже працюють з iнклюзивнiстю. А напрацьованi рекомендацiї мають допомогти рiзним установам, якi мають забезпечити доступнiсть до своїх будiвель маломобiльних осiб.

"До розробки рекомендацiй ми залучали фахiвцiв, якi вже працюють з доступнiстю, а також залучали пiдрядникiв для формування характеристик до вибору матерiалiв, якi мають використовуватися в роботi", - розповiдають в управлiннi архiтектури ЛМР.
Що важливо, рекомендацiї розробили не лише щодо облаштування доступностi до будiвлi, також напрацювали стандарти щодо доступностi усiєї територiєю довкола входу до неї. У рекомендацiях прописанi вимоги до облаштування iклюзивностi територiї бiля будинку та прiоритетнi матерiали для облаштування благоустрою територiї.
Зокрема, покриття пiшохiдних дорiжок, тротуарiв та прилеглої територiї повинне бути однорiдним та забезпечувати хороше зчеплення з пiдошвою в сухому та мокрому станi. А у випадку використання керамiчної плитки необхiдно враховувати коефiцiєнт антиковзання. Не допускається застосовувати насипнi або крупнозернистi матерiали, що перешкоджають пересуванню на крiслах колiсних або з милицями.
Натомiсть, щоб облаштувати доступнiсть до самої будiвлi, пропонують рiзнi варiанти. Це або пiдняття мощення, або пониження, облаштування пандуса чи пiдйомника. Також прописано вимоги до сходiв, якi ведуть до вхiдних дверей будiвлi, до їхнього маркування, ширини мiж поручнями.
"Окремо ми пропрацювали вимоги до пандуса - до його габаритiв, ухилiв, ширини мiж поручнями. Також подаємо таблицю, як визначити кут ухилу i довжину пандуса, а також окремо подаємо приклад розрахунку облаштування пандуса, якщо його встановленням займатимуться комунальнi служби чи власники будiвлi самостiйно. Що важливо, всi елементи пандуса обов'язково мають бути заокругленi, щоб людина не травмувалася, коли буде ним пересуватися. Покриття пандуса має бути безшовним, монолiтним, щоб уникати вiбрацiї. Однак, якщо покриття складається з окремих частин - вистелене плиткою, то необхiдно також враховувати коефiцiєнт антиковзкостi. А якщо пандус має металеве покриття, то враховувати мiнiмальну ширину чарункiв, щоб туди не потрапляли рiзнi елементи навiгацiї у людей з вадами зору", - пояснюють в департаментi архiтектури та просторового розвитку.
Щодо пiдйомникiв, то їх вважають додатковим елементом доступностi, а облаштування рекомендують у випадках, коли неможливо встановити нормативний пандус або ж встановлення пандусу обмежує вiльний транзит по територiї бiля будинку. Встановлювати пiдйомник слiд таким чином, щоб людина могла користуватися ним самостiйно.
"До питання доступностi потрiбно пiдходити комплексно. Якщо є можливiсть пiднiмати мощення, то його потрiбно пiдняти, якщо є можливiсть зробити пониження, то потрiбно рухатися таким шляхом, якщо цi два варiанти неможливi, то потрiбно встановлювати окремi елементи доступностi. Головне - забезпечити доступностi будiвлi таким чином, щоб кожна особа, незалежно вiд вiку, статi, iнвалiдностi, функцiональних порушень, рiвня комунiкативних можливостей або обставин, могла вiдчувати себе безпечно i комфортно без сторонньої допомоги i вiдповiдно до своїх можливостей та потреб", - наголошують департаментi архiтектури та просторового розвитку ЛМР.
Iнiцiатором розроблення таких рекомендацiй стала уповноважена з питань доступностi Львiвської мiської ради Iрина Маруняк. За її словами, необхiднiсть систематизувати усi приписи ДБН, якi стосуються iнклюзивностi, виникла пiд час проведення перевiрок рiзних мiських закладiв на предмет доступностi.
"Елементи доступностi прописано у ДБН за 2018 р. Однак вони дуже об'ємнi, багатьом їх важко читати чи важко знайти те, що їх цiкавить. Тому ми вирiшили виокремити тi нормативи, якi стосуються саме доступностi, їх систематизувати i лаконiчно описати. Також у цих рекомендацiях ми описали те, чого немає у ДБН, - це питання щодо облаштування металевого пандусу. Встановлюючи металевий пандус, нiхто не звертав уваги, перше, на чарунки (отвори), адже вони не мають перевищувати певного розмiру. Друге, з якого матерiалу вiн зроблений. Адже матерiал має бути стiйкий i прогин має бути мiнiмальний. I цього у ДБНах не прописано. Однак, саме до цього завжди є багато питань, коли проводили обстеження. Вiдтак, цi рекомендацiї мають стати дороговказом для наших комунальних закладiв, коли будуть облаштовувати елементи доступностi, а також для наших забудовникiв. Адже ми стискалися з тим, що будинок збудований, а вхiдна група не вiдповiдає ДБНам. Тому, щоб не робити помилок, будуючи нове житло, чи iнший заклад, нашi рекомендацiї допоможуть все правильно облаштувати. Облаштувати так, щоб маломобiльним особам, для яких це робиться, було зручно i, що дуже важливо - безпечно", - розповiла Iрина Маруняк, уповноважена з питань доступностi Львiвської мiської ради.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, рiшення "Про створення сприятливих умов для забезпечення iнклюзивного середовища, доступностi для маломобiльних груп населення та iнклюзивностi об'єктiв iнфраструктури, комунальних будiвель, будiвель громадського та житлового призначення Львiвської МТГ" виконавчий комiтет ЛМР прийняв з правками.
Зi свого боку Андрiй Москаленко, перший заступник мiського голови Львова, вiдзначив, що таке рiшення є на часi i важливе для всiх пiдроздiлiв.

Прочитано 95 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: