ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Вівторок, 19 травня 2020 10:20

Окрестностям Киева грозит экологическая катастрофа

Уже много лет специалистами периодически поднимаются вопросы безопасности полигонов твердых бытовых отходов, расположенных под Киевом. Однако, все меры по снижению уровня опасности у нас сводятся к написанию бумажек, которые гордо называются ДБН, а на деле, являются примерами абсолютного непонимания ситуации. Между тем, к началу лета 2020 года на одном из полигонов под Киевом (Полигон № 5 в Обуховском районе) сложилась критическая обстановка, грозящая катастрофой и отравлением окружающей среды.

Як стало відомо Національної енциклопедії будівництва ProfiDom.com.ua, з 1 червня 2020 року набере чинності Зміна № 2 в ДБН В.2.4-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів. Основні положення проектування». Про це написав президент Конфедерації будівельників України на своїй FB-сторінці.

«Переповнені сміттєзвалища – це велика проблема для України. І тут варто говорити не лише про жахливий сморід від них, а і про загрозу нашому життю. Це екологічна катастрофа - зараження ґрунту і повітря від небезпечних речовин і газу, що виділяються внаслідок гниття цього сміття», - зазначив він.

Почнуть діяти суттєві зміни у ДБН щодо полігонів:

  • Вимоги щодо обов’язкової рекультивації полігону після його заповнення. Це створить безпечне довкілля в місцях, де раніше розташовувалися полігони.
  • Обов’язкове влаштування радіаційного контролю відходів, що потрапляють на полігон. Це необхідна норма безпеки.
  • Нові підходи до розрахунків обсягів утворення біогазу на полігонах. Для можливості використання альтернативних джерел енергії.
  • Розширення місць застосування штучних протифільтраційних екранів та чіткі вимоги до визначення об’ємів фільтрату на прилеглій території полігону. Це мінімізує ризики виникнення екологічних проблем і зараження води та ґрунту.
  • Чіткі вимоги до висоти полігонів, його ухилів, розташування доріг і трас, розміщення промислових та інших побутових відходів на полігонах.
  • Інші європейські вимоги та практики.

Все це звучить чудово, оптимістично, однак, ми згадали приказку про благі наміри. Тому, редакція Національної енциклопедії будівництва ProfiDom.com.ua звернулася до провідного експерта нашої країни в галузі будівництва і будівельних нормативних документів - Заслуженого будівельника України А.М. Кармінського, з проханням прокоментувати цей документ.

А.М.Карминский. Окрестностям Киева грозит экологическая катастрофа

І ось, що нам розповів Анатоль Маркович:

«Інформація про новини у проектуванні полігонів твердих побутових відходів мене дуже зацікавила з ряду причин.

По-перше. Проблемні питання будівництва і реконструкції полігонів я знаю не з чуток, а на практиці, коли на початку 1990-х років експертували (я у ті роки був очільником Київдержекспертизи) проект першої реконструкції Полігону № 5 в с. Підгірці Обухівського району і бував на самому дні котловану під час укладки багатошарової поліетиленової плівки. Цей Полігон почав експлуатуватись з 1986 року і зараз на площі 65 га тут жевріє екологічна катастрофічна ситуація, яка загрожує життю людей, як правильно відмічено на FB-сторінці

По-друге. Це не перша зміна до ДБН, затверджених у 2005 році і чинних досі. Зміна № 1 була затверджена Мінрегіоном 06.06.2016 р., а зараз Зміна №2.

Полігон № 5 проектувався за «Інструкцією з проектування та експлуатації полігонів для твердих побутових відходів», затвердженою 21.08.1984 р. Мінжитлокомунгоспом РРФСР. З виходом у 2005 р. ДБН В.2.4-2-2005 зазначена Інструкція втратила чинність, але Полігон № 5 почав експлуатацію за застарілими проектними рішеннями.

Лише у ДБН 2005 р. передбачені конкретні підрозділи «Система збирання та утилізації біогазу полігонів ТБО» і «Система збирання і знезараження фільтрату» з відповідними нормативними вимогами.

Законом України № 1825 від 21.01.2010 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з відходами» до ЗУ «Про відходи» була додана стаття 35-1, останній абзац якої встановлює таку вимогу: «Забороняється проектування, будівництво та експлуатація полігонів побутових відходів без оснащення системами захисту ґрунтових вод, вилучення та знешкодження біогазу та фільтрату».

Ця вимога закону, в частини захисту ґрунтових вод, не виконана: ні в Зміні № 1, ні в Зміні № 2 немає нормативної вимоги щодо доповнень ДБН 2005 року підрозділом з назвою «Системи захисту ґрунтових вод» .

Слід відмітити, що моніторинг стану ґрунтових вод ДБН передбачений, а систем захисту немає

По-третє. На території Полігону № 5 у накопичувачах фільтрату - контрольних ставках – розміщено за офіційними даними 300-500 тис. т (за моїми даними, - до двох млн. кубометрів) маслянистої рідини 1-го класу підвищеної небезпеки, що в сотні раз перевищує ГДК змістом токсичних речовин, серед яких особливу загрозу становлять важкі метали, їх солі, фосфати тощо. На Полігоні працює відповідний комплекс обладнання для очищення фільтрату з досягнутою продуктивністю до 540 куб м на добу (у перспективі – 950 куб.м на добу). Але, згідно з науковими розробками, проведеними у 2018-2019 роках, на Полігоні № 5 щорічно утворюється від 50 до 100 тис. куб.м фільтрату.

Таким чином, катастрофічна екологічна загроза з кожним днем погіршується через нехтування виконання законів при розробленні будівельних норм, про що йшлося вище.

Тепер можна і повернутися до коментарів щодо «суттєвих змін» до ДБН.

На жаль, ці коментарі не витримують будь-якої критики і через це матимуть протилежний ефект. Так, ніяких «вимог щодо обов’язкової рекультивації» у Зміні № 2 немає.

Так, рекультивація земель (а не Полігону) передбачена у чинних ДБН 2005 року у пунктах 1.11; 1.13; а також у підрозділі «Рекультивація земель після закриття полігона ТБВ» у пунктах 3.115 – 3.134, а Зміна № 2 коригує пункт 3.130 щодо складу захисного екрану, який влаштовується зверху технологічного екрану після закриття полігону.

Щодо обов’язкового влаштування радіаційного контролю відходів

У чинних ДБН 2005 року, як умови організації робіт на полігоні, які слід враховувати при проектуванні, пункт 3.70 забороняє приймати тверді, рідкі, пастоподібні відходи радіоактивних речовин

Щодо нових підходів до розрахунків утворення біогазу на полігонах для можливості використання альтернативних джерел енергії

Ніяких нових підходів до таких розрахунків у Зміні № 2 немає. Базові розрахунки приведені у пунктах 3.76 ДБН 2005 року.

Можливість використання біогазу, як альтернативного виду енергії, також передбачена в чинних ДБН (пункт 3.74)

Щодо розширення місць застосування штучних протифільтраційних екранів.

Місця розташування таких екранів не змінились: як було у ДБН 2005 року: дно і укоси котловану, так і стало: дно і укоси основи полігону.

Щодо «чітких вимог до визначення об’ємів фільтрату на прилеглій території полігону», то це якась нісенітниця: нам не вистачає норм, за якими необхідна технологія виробництва фільтрату на території, прилеглої до території, відведеної під полігон.

Щодо «чітких вимог до висоти полігонів, його ухилів, розташування доріг і трас, розміщення промислових та інших побутових відходів на полігонах», то усі перелічені складові полігонів передбачені у чинних ДБН 2005 року, як і усі інші об’екти.

«Інші європейські вимоги та практика» у Зміні № 2 відсутні.

Наприкінці, у черговий раз висловлюю категоричне несприйняття основної технології експлуатації полігонів, розробленої Академією комунального господарства ім. К.Д. Панфілова, за якою протипожежні зволоження ущільненого масиву відходів на полігоні здійснюється напорним водопостачанням і через насосну станцію - тим же фільтратом, який циркулює з накопичувальних ставків)

Ця технологія перейшла з радянських СНіПів до вітчизняних ДБН, про які йшлося вище.

Плодити підприємства з вироблення і накопичення фільтрату з невизначеними перспективами його знезаражування вважаю злочинною діяльністю

Мої пропозиції:

  1. Заборона чинності ДБН В.2.4-2-2005 з двома змінами.
  2. Внести зміни до закону України «Про відходи», доповнивши його статтею про заборону подальшого проектування і будівництва полігонів для захоронення побутових відходів.
  3. Розробити програму виведення з експлуатації діючих полігонів України з використанням обладнання, що працює на мембранних технологіях, для знезараження фільтрату, з подальшою рекультивацією території.
  4. Розробити державну програму проектування і будівництва сміттєспалювальних і сміттєпереробних заводів.
  5. Замовити і виконати комплексні інженерно-геологічні вишукування з гідрологічною складовою для визначення підземних вод, їх напрямків і дебітів на території впливу Полігона № 5, включаючи село Підгіці і усі місця підземного, поверхневого і глибинного водозабору з взяттям проб води для біохімічного аналізу.
  6. Доручити Міністерству енергетики та захисту довкілля координацію комплексної державної програми безпечної утилізації відходів з визначенням виконавців, строків виконання, необхідних ресурсів по областях України.
  7. Вилучити з проекту генплану міста Києва до 2040 року пропозиції з будівництва на території Київської області чотирьох полігонів побутових відходів»

ProfiDom.com.ua: шановний Анатолю Марковичу, дякуємо за таку цікаву бесіду. Ми сподіваемось, що ці матеріали прочитають відповідні спеціалісти і будуть прийняті належні заходи щодо рішучих конкретних дій у частині реального забезпечення сталого екологічного середовища

Прочитано 2330 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: