ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Середа, 15 грудня 2021 14:20

Новоиспеченный орган ГИАГ влип в скандал

16 листопада 2021 року Державна інспекція архітектури та містобудування видала сертифікат готовності ЖК Creator City, незважаючи на те, що об’єкт за фактом був недобудований. Це викликало чималий резонанс у мережі, що, очевидно, і стало приводом для анулювання сертифікату про готовність введення об’єкта в експлуатацію на порталі Єдиної держелектронної системи у сфері будівництва.

18 листопада 2021 року ДІАМ відмовив у видачі сертифікату на частину житлових будинків ЖК «Варшавський Плюс». Під час перевірки у процесі розгляду заяви, головний інспектор будівельного нагляду ДІАМ встановив факт найбільш грубого порушення законодавства з боку забудовника – було збудовано 25-26 поверхи, а дозволено було максимум 23 поверхи. Порушення було офіційно зафіксовано з внесенням на портал Єдиної держелектронної системи рішення про відмову у видачі сертифікату.

ДІАМ повинен був відразу провести позапланову перевірку всього будівництва, видати розпорядження про зупинку робіт, змусити перебудовувати об’єкт і скасувати дозвіл на будівництво. Але, з боку органу Семена Кривоноса реакції – нуль. Співробітники ДІАМ офіційно зафіксували факт проведення незаконного будівництва, проте повністю проігнорували і не призначили позапланову перевірку, завдяки якій будівництво мало бути повністю зупинено.

ЖК «Варшавський плюс», у свою чергу, знову подав заявку на отримання сертифікатів на ці незаконно збудовані будинки з перевищенням поверховості. Є інформація, що найближчим часом Семен Кривоніс зі своїми підлеглими введуть в експлуатацію свідомо незаконне будівництво, остаточно його легалізувавши — отже, ДІАМ свідомо не призначив позапланову перевірку і не зупинив незаконне будівництво, щоб, ймовірно, дати можливість «вирішити» це питання на користь забудовника.

Для порівняння, 26 листопада 2021 року ДІАМ завершив позапланову перевірку на об’єкті за адресою Микільсько-Слобідська 7-9, у Києві.

За результатами перевірки ДІАМ повідомляє про те, що було складено акт перевірки, протокол про правопорушення та винесено приписи, у тому числі про зупинення підготовчих та будівельних робіт. На порожньому будівельному майданчику, за наявності дозвільної документації, співробітниками ДІАМ у найкоротші терміни було винесено припис про зупинення будівельних робіт на підставі незначних зауважень. У своєму пості в мережі Facebook представники ТОВ “Нова Слобідка” компанії висловлюютьзаперечення та готові надати аргументовану відповідь щодо сформованих держінспекцією зауважень.

Кричущі порушення при отриманні сертифікату ЖК Creator City, які намагалися «протягнути» представники ДІАМ, перевищення висотності ЖК «Варшавський плюс» та відсутність обов’язкової позапланової перевірки – з одного боку. І дріб’язкові причіпки до ТОВ “Нова Слобідка”, що спричинили припис на зупинку будівельних робіт, з іншого боку – показують справжню якість роботи ДІАМ та ставлять питання про навність ймовірної корупційної сладової в роботі новоствореної інспекції під керівництвом Семена Кривоноса.

Про яке успішне реформування системи може йтися, коли очевидні будівельні порушення у сфері будівництва підлеглі Семена Кривоноса намагаються всіляко «зам’яти» і «замовчати», а дрібні зауваження, яких повно на будь-якому будівельному об’єкті, подають як «ефективний» рівень роботи новоствореного держоргану?

Схоже, що ці питання, для початку, необхідно ставити міністру будівництва і ЖКГ, який підбиваючи підсумки двомісячної роботи ДІАМ, доповідав, що за вказаний період новий орган опрацював понад 1000 дозволів на будівництво та видав 460 сертифікатів про готовність прийняття об’єктів в експлуатацію.

А громадськості залишаються сподівання, що всі ці тисячі дозвільних документів, після ретельної перевірки громадськості та правоохоронних органів, не доведеться скасовувати зі скандалом, як це сталося на прикладі ЖК Creator City і йому подібних.

Прим. редакции – материал источника публикуется в формате «как есть» и отражает только точку зрения его авторов.

Источник

Прочитано 1482 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: