ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Понеділок, 24 червня 2024 11:00

В Ягiдному зупинилися роботи з вiдбудови житлових будинкiв

В селi Ягiдне на Чернiгiвщинi на початку року зупинилися роботи з вiдновлення житлових будинкiв, якi постраждали внаслiдок активних бойових дiй. Зi слiв голови Iванiвської громади Олени Швидкої, досi немає жодного будинку, який би був на 100% завершений.

"У кiнцi 2023 р. була активна вiдбудова. Три органiзацiї, якi виграли тендер, вони зайшли й дуже швидкими темпами працювали у нас. I нашi люди шуткували, що працiвникiв у Ягiдному бiльше, нiж самих жителiв. Але вони як швидко заїхали, так швидко i виїхали", - розповiла Олена Швидка.
З її слiв, робiтникам Агентство вiдновлення та розвитку iнфраструктури не заплатило кошти.
"Ми зверталися до агентства в Чернiгiвськiй областi, потiм до Мустафи Найєма, до мiнiстерства i до Кабмiну. Отримали вiдповiдь тiльки вiд Кабмiну, що вони переслали нашого листа на Агентство з вiдновлення та розвитку iнфраструктури, бо не є розпорядниками коштiв. Знаю про те, що ОВА днями отримала лист. Фiнансування все ж таки буде у 2024 р. й роботи вони в цьому роцi завершать", - додала Швидка.
Також голова громади розповiла, що людям, якi заїхали в новi будинки, потрiбно звiтувати за кошти по програмi "єВiдновлення" в серпнi, проте агентство ще не встановило їм вiкна i не зробило дах.
Начальник Чернiгiвської ОВА В'ячеслав Чаус також сказав, що у 2022-2023 рр. був високий темп вiдновлення (до постанови уряду 2023 р. про пiлотнi проєкти в п'яти областях).
"I коли агентство у 2023 р. забрало права замовника, темпи робiт стали дуже низькими, а наприкiнцi квiтня - взагалi зупинилися. Частково село вiдновили коштом державного, мiсцевого бюджетiв, частково волонтерiв", - сказав вiн.
Також Чаус додав, що у Ягiдному "назрiває соцiальний вибух людей", якi вiдчули на собi, що таке швидке вiдновлення у 2022 р., й вiдчули, що таке невiдновлення у 2024 р.
"Є експериментальний проєкт, якому має придiлятися особлива увага. Ми втратили час. При цьому треба зробити прiоритетною вiдбудову житла. Бо ми вже маємо дорожнє покриття, а на будинки чомусь не вистачає грошей. Я наголошував, що категорично проти ремонту дороги, будь-якої дiлянки до того моменту, поки ми не завершимо ремонт житла нашим жителям, якi постраждали вiд вторгнення. Однак маємо такий результат", - сказав вiн.
10 червня голова Державного агентства вiдновлення та розвитку iнфраструктури Мустафа Найєм написав заяву про звiльнення й зазначив, що ухвалив таке рiшення самостiйно, оскiльки роботi установи системно перешкоджають, заробiтнi плати її спiвробiтникам зменшили, а проєкти вiдновлення дорiг скасовують. Напередоднi стало вiдомо, що прем'єр-мiнiстр особисто вiдхилив прохання Найєма про вiдрядження до Берлiна на конференцiю з питань вiдновлення України без пояснення причин, повiдомляє Property Times.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, 12 червня вiдбулася нарада "на пiдвищених емоцiйних тонах" за участю прем'єр-мiнiстра Дениса Шмигаля, Мустафи Найєма, голiв обласних адмiнiстрацiй, заступника директора БЕБ. Очiльники обласних адмiнiстрацiй звинуватили агентство у провалi пiлотних проєктiв вiдбудови в п'яти регiонах.
Своєю чергою Мустафа Найєм згадав про недофiнансування та вiдсутнiсть комунiкацiї з керiвництвом уряду.
"П'ять мiсяцiв уряд не мiг ухвалити вiдповiднi рiшення, пояснюючи це безглуздими зауваженнями до документiв, хоча ми були готовi розпочати закупiвлi й роботи в будь-який момент. I я це готовий довести документально", - сказав вiн.
Щодо вiдновлення Ягiдного та про ремонт дорiг, про якi зазначав Чаус, Наєм вiдповiв наступне: "Дорогу, про яку йде мова, подав до перелiку об'єктiв для вiдновлення сам Чаус. Щодо будинкiв: у селищi розпочато вiдновлення всiх житлових об'єктiв. Його завершать, якщо уряд розблокує вiдповiдне фiнансування. У 2023 р. виконано робiт у втричi бiльшому обсязi, нiж передбачено фiнансуванням. На цей рiк уряд коштiв не видiлив узагалi".
За словами Найєма, агентство готувало постанови для фiнансування проєктiв, але "чомусь уряд їх не розглядав".
Також вiн зазначив, що впродовж останнього мiсяця вiн декiлька разiв звертався до прем'єр-мiнiстра й РНБО з офiцiйними листами, у яких попереджав про зупинку будiвельних робiт через вiдсутнiсть рiшення уряду про фiнансування.

Прочитано 761 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: