ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Неділя, 21 липня 2024 12:00

Вiдбудова пошкодженого житла зiткнулася з проблемою

Пiдряднi органiзацiї, якi уклали договори будiвництва за рахунок коштiв Фонду лiквiдацiї наслiдкiв збройної агресiї, стикнулися з проблемами, якi можуть заблокувати процес вiдбудови знищеного i пошкодженого житла. Про це заявили в Конфедерацiї будiвельникiв України.

Зокрема, у будiвельних органiзацiй почались проблеми з оподаткуванням проєктiв нового будiвництва, капiтального ремонту та реконструкцiї через спроби нових трактувань окремих норм законодавства Державною податковою службою України, повiдомляє Property Times.
Фонд лiквiдацiї був створений на тлi росiйської агресiї РФ в Українi. Кошти фонду спрямовуються на:
- нове будiвництво, реконструкцiю, капремонт, розроблення проєктної документацiї будiвель для забезпечення житлом ВПО та осiб, якi втратили його внаслiдок дiй, спричинених агресiєю РФ;
- вiдновлення пошкоджених об'єктiв житлового та громадського призначення;
- нове будiвництво об'єктiв житлового призначення для осiб, якi втратили житло внаслiдок воєнних дiй.
Згiдно з пунктом 185.1 статтi 185 Податкового кодексу, об'єктом оподаткування податком на додану вартiсть є операцiї платникiв з реалiзацiї товарiв/послуг, мiсце постачання яких знаходиться на митнiй територiї України. Тобто, оскiльки договори нового будiвництва, капремонту та реконструкцiї багатоквартирних будинкiв при залученнi коштiв Фонду лiквiдацiї, передбачають операцiї з реалiзацiї послуг, мiсце постачання яких на митнiй територiї України, такi операцiї є об'єктом оподаткування ПДВ.
Водночас, пункт 197.15 ст. 197 ПКУ визначає, що операцiї з постачання для будiвництва доступного житла та житла, що споруджується державним коштом, звiльняються вiд ПДВ. Цей пункт був внесений до ПКУ пiд час свiтової фiнансової кризи 2008 р. i застосовувався виключно при реалiзацiї спецiальних державних цiльових програм, про що свiдчать рiзноманiтнi податковi консультацiї за 2012-2023 рр., зазначають в КБУ.
ЄУ травнi податкова направила лист з власним тлумаченням законодавства, де фактично вказано, що Державна аудиторська служба при перевiрках має "знiмати" ПДВ за ранiше укладеними договорами з вiдновлення за рахунок коштiв Фонду лiквiдацiї. На пiдставi чого вимагатимуть повернення ПДВ вiд пiдрядникiв та ставитимуть питання щодо завдання шкоди керiвниками замовникiв по всiй країнi", - пояснили в КБУ.
У органiзацiї вважають, що наслiдком таких дiй вже найближчим часом може стати повна зупинка процесу вiдбудови i сотнi судових процесiв.
Так, тiльки в Київськiй областi Служба вiдновлення та розвитку iнфраструктури у червнi є замовником робiт по вiдновленню 48 об'єктiв на загальну вартiсть 3,936 млрд. грн. - 34 об'єкти капремонту та реконструкцiї багатоквартирних будинкiв, 7 об'єктiв нового будiвництва, 6 освiтнiх та адмiнбудiвель.
А департамент регiонального розвитку Київської обласної вiйськової адмiнiстрацiї є замовником щодо 56 об'єктiв вiдбудови за рахунок коштiв Фонду лiквiдацiї, роботи з вiдновлення 18 багатоквартирних будинкiв фiнансуються в межах програми UNITED24 коштом благодiйникiв, формально це теж державнi кошти, оскiльки вони були переданi в держбюджет. Оцiночна кiлькiсть людей, що очiкують завершення робiт та повернення в свої оселi, тiльки в однiй областi становить бiльше 14 тис.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, Конфедерацiя будiвельникiв України закликала термiново впорядкувати застосування пункту 197.15 статтi 197 ПКУ.
"Ми не можемо допустити зупинку процесу вiдбудови України та її дискредитацiю в очах закордонних партнерiв, що фактично її фiнансують", - зазначили в Канфедерацiї будiвельникiв.

Прочитано 18 разів

Детальніше в цій категорії: « ВПО закрили доступ до житла

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: