ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 01 лютого 2024 11:00

Мережi Києва потрiбно модернiзувати системно

Тепловi i водопровiднi мережi столицi, бiльшiсть iз яких прокладенi ще в радянськi часи, потребують модернiзацiї. До повномасштабного вторгнення росiї понад 350 км тепломереж Києва замiнили на новi й сучаснi, зокрема й тепловi вузли та супутнє обладнання. I лише такий комплексний пiдхiд є виправданим, адже iснує низка об'єктiв, наприклад, мiст Патона, де можлива лише повноцiнна модернiзацiя, враховуючи кiлькiсть наявних там комунiкацiй. Про це в ефiрi радiо "Київ" заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За його словами, в середньому i на теплових, i на водопровiдних мережах стається понад двi тисячi аварiйних ситуацiй щороку.
"Потрiбно ремонтувати, робити розриття, мiняти дiлянки трубопроводу - це поточна робота. Згадаймо 2018 р., коли в управлiння мiста перейшла система теплопостачання, i були iнвестованi колосальнi кошти для замiни найбiльш аварiйних мереж. Це виправдало себе - на теплових мережах уже не стiльки пошкоджень. Зараз такого фiнансування немає, але своїми силами навiть пiд час вiйни "Київтеплоенерго" замiнило 40 км тепломереж улiтку минулого року. Але латати експлуатацiйнi пошкодження обов'язково треба до моменту, коли буде можливiсть їх замiнити", - сказав заступник голови КМДА.
За його словами, треба розрiзняти вимушенi аварiйнi лiквiдацiї та комплексну замiну.
"Пiд час гiдравлiчних випробувань на мосту Патона стається пошкодження, всi бачать видовищний фонтан. Мiст потребує повної реконструкцiї, а трубопровiд є невiд'ємною складовою мосту. Не можна щось окремо робити з конструкцiями мосту, якi є цiлiсним об'єктом", - зазначив Петро Пантелеєв.
По iнформацiї ProfiDOM.com.ua, вiн зауважив, що до повномасштабної вiйни йшлося про iнновацiї та розвиток.
"Ми залучили кошти Європейського банку реконструкцiї та розвитку. Але через повномасштабну вiйну є проблема їх фактичного використання. Уже оформлена вiдповiдна угода, яка ратифiкована i затверджена Київським мiським головою. Загальна сума - 140 млн. євро. Цi кошти мали бути спрямованi не лише на замiну мереж, а й на iншi проєкти модернiзацiї системи теплопостачання, зокрема iнструменти управлiння, замiни та модернiзацiї обладнання на ТЕЦ. Зараз мiсто сподiвається, що мiжнароднi партнери, аналiзуючи поточний стан ТЕЦ i факти пошкоджень через ворожi обстрiли, розумiють необхiднiсть спрямування цих коштiв на вiдновлювальнi роботи", - сказав заступник голови КМДА.

Прочитано 239 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: