ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Понеділок, 01 липня 2024 10:00

У Києва достатньо вiдходiв для виробництва енергiї на ТЕЦ

У столицi щороку утворюється понад 1 млн. т твердих побутових вiдходiв, у складi яких є так звана висококалорiйна фракцiя (SRF/RDF), придатна для виробництва енергiї. Її частка в загальному обсязi вiдходiв може сягати 40%. В умовах тотального дефiциту електроенергiї внаслiдок росiйських обстрiлiв Україна просто зобов'язана використовувати цей ресурс, який, безперечно, допоможе українськiй енергетицi. У Європi ТЕЦ працюють на вiдходах десятки рокiв i мають високi показники ефективностi та екологiчностi. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

"Сьогоднi в умовах тотального енергетичного дефiциту ми зобов'язанi використовувати всi ресурси для виробництва енергiї. Ми прийняли доктрину енергетичної стiйкостi "Енергетичне вiдновлення: шлях до розподiленої когенерацiї", яка передбачає децентралiзацiю виробництва енергiї i ширше використання iнших видiв палива - водню, сонячної енергiї, вiдходiв. У Києвi за рiк утворюється понад 1 млн. т твердих побутових вiдходiв. Це - колосальний ресурс, який ми повиннi використовувати", - зауважує посадовець.
За його словами, мiська влада планує застосовувати лише сучаснi рацiональнi пiдходи до переробки, якi передбачають сортування, де кожна фракцiя вiдходiв має використовуватись за призначенням - або для переробки i повторного використання, або для виробництва тепла й електроенергiї. У Європi це вже практика десятилiть.
"На першому етапi ми повиннi вiдiбрати i вiдсортувати цiнне, те, що можна переробити (скло, пластик тощо). Далi на сортувальних станцiях, тобто спецiальному обладнаннi, вiддiляються органiчнi вiдходи (залишки їжi, рослинностi тощо) та фракцiя, що має високу калорiйнiсть i використовується як паливо для сучасних ТЕЦ. Таких об'єктiв уже багато закордоном. Вони працюють ефективно та екологiчно, наприклад, у Данiї, Швецiї, Нiмеччинi тощо. У результатi на полiгон потрапляє лише незначна частина вiдходiв, так звана iнертна фракцiя, яка вже непридатна для жодного з вищезгаданих методiв переробки", - зазначив Петро Пантелеєв.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, з 2018 р. в масштабах всього Києва працює система роздiльного збору: у дворах житлових будинкiв розмiщено близько 3 тис. контейнерiв для рiзних видiв вiдходiв - скла, пластику, паперу, сухої фракцiї, небезпечних вiдходiв. Також розпочали пiлотний проєкт зi збору медичних вiдходiв та вiдпрацьованої дрiбної електронiки.

Прочитано 109 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: