ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Вівторок, 30 липня 2024 10:00

Киян закликають разом працювати над удосконаленням механiзмiв захисту iсторичних будiвель

Нещодавнє знесення Садиби Зеленських (вул. Олександра Кониського, 22), збудованої 1890 р., викликало значний суспiльний резонанс. Департамент охорони культурної спадщини КМДА прагне надати громадськостi повну й об'єктивну iнформацiю, щоб вгамувати манiпуляцiї. I натомiсть повернути фокус уваги на консолiдацiю зусиль щодо виявлення реальних порушень, якi дали надiю забудовнику iгнорувати закон України та дiяти у своїх комерцiйних iнтересах. Про це департамент повiдомив на своїй Facebook-сторiнцi.

Питання надання пам'яткоохоронного статусу будинку неодноразово розглядалось на засiданнях Консультативної ради при Департаментi охорони культурної спадщини. Вiд рiзних установ надходили облiковi матерiали з протилежними вiдомостями. Деякi вказували на втрату автентичностi будiвлi через реконструкцiю та надбудову у 2000-х рр. Iншi пропонували надати статус щойно виявленого об'єкта культурної спадщини за видом "iсторiя" через проживання там вiдомого дiяча Василя Миколайовича Малiнiна (1849-1927 рр.) - богослова, професора Київської духовної академiї та Унiверситету Святого Володимира.
25 квiтня Консультативна рада розглянула цi документи та вирiшила звернутися до Українського iнституту нацiональної пам'ятi щодо постатi В. Малiнiна. Департамент направив вiдповiдне звернення й отримав вiдповiдь.
17 липня вiд ГО "Спадщина Київ" надiйшли матерiали щодо надання будинку статусу щойно виявленого об'єкта культурної спадщини за видом "архiтектура та мiстобудування" як мiсця проживання Є. Зеленського. Однак документацiя не вiдповiдала вимогам порядку облiку об'єктiв культурної спадщини. 22 липня Консультативна рада рекомендувала доопрацювати цi матерiали. Експертна комiсiя при Мiнiстерствi культури та iнформацiйної полiтики України також рекомендувала доопрацювання, пропонуючи вiдобразити вид пам'ятки як "архiтектура та iсторiя". На жаль, доопрацьована документацiя досi не надiйшла до департаменту.
Важливо зазначити, що Консультативна рада складається з провiдних вчених i висококвалiфiкованих фахiвцiв-практикiв у сферi охорони та реставрацiї пам'яток. У своїй дiяльностi рада керується чинним законодавством України та Типовим положенням i не має змоги дiяти в обхiд встановленого регламенту. Згiдно з новим порядком облiку об'єктiв культурної спадщини, члени ради оцiнюють вiдповiднiсть облiкової картки у затвердженiй формi, повноту даних i наявнiсть в об'єкта культурної цiнностi з рiзних аспектiв.
Також департамент наголошує, що не надавав дозволу на демонтаж будинку. Враховуючи розташування будiвлi в центральному iсторичному ареалi Києва, 29 травня департамент звернувся до Мiнiстерства культури та iнформацiйної полiтики з проханням утриматися вiд надання дозволу на будь-якi роботи до остаточного визначення iсторико-культурної цiнностi будинку. Київська мiська рада також рекомендувала власникам утриматися вiд проведення будiвельних робiт.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, розробленi департаментом плани заходiв iз реалiзацiї електронних петицiй щодо збереження Садиби Зеленських, затвердженi Київським мiським головою, здiйснювались у встановленi термiни.
Iз власниками будинку укладено меморандум про його вiдновлення. При цьому мiсто все одно позиватиметься до власникiв i забудовника, щоб мати законнi важелi впливу, аби вiн виконав зобов'язання вiдбудувати садибу.
Зараз на розглядi в Київськiй мiськiй радi знаходиться проєкт рiшення "Про окремi заходи щодо збереження будiвель та споруд, рiк будiвництва яких становить бiльше 100 рокiв у м. Києвi".
Департамент спiльно з депутатами Київради неодноразово звертався до Верховної Ради України з пропозицiями внести змiни до законодавства у сферi охорони культурної спадщини, зокрема щодо пiдвищення штрафiв i можливостi викупу пам'яток у комунальну власнiсть. На жаль, цi законопроєкти досi не пiдтриманi.
Мiська влада докладає всiх зусиль для збереження iсторичної спадщини Києва в рамках чинного законодавства та своїх повноважень.
Департамент закликає громадськiсть дiяти не в iнтересах власникiв та забудовникiв, створюючи манiпулятивний хаос та цим допомагаючи їм виграти час на самовiльнi дiї, а разом працювати над удосконаленням механiзмiв захисту iсторичних будiвель.

Прочитано 39 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: