ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Понеділок, 19 серпня 2024 14:00

У Києвi зростає вакантнiсть бiзнес-центрiв

За пiдсумками першого пiврiччя в офiсних центрах столицi триває зростання вакантностi за фактичного зниження орендних ставок, повiдомив керiвник департаменту юридичного консалтингу UTG Костянтин Олiйник.

Згiдно з дослiдженням UTG, середньозважена вакантнiсть у бiзнес-центрах Києва за пiдсумками сiчня-червня в класi А зросла з 27,4% до 28,1%, у класi В - iз 20,2% до 21,8%, а у класi С - з 14,5% до 14,8%.
"Спостерiгається змiна форматiв орендарiв, скорочення займаних площ, переїзд у вiддаленi вiд центру райони. Найбiльшi українськi корпорацiї перевели спiвробiтникiв з орендованих примiщень у власну адмiнiстративну нерухомiсть. Низка компанiй згорнули малозатребуванi представницькi офiси, дрiбнi та середнi рацiоналiзують витратну частину. Поширення набула практика роботи вдома", - перерахував тренди Олiйник.
Водночас станом на середину року триває скорочення орендних ставок. Так, у класi А середня ставка знизилася з $19,9/кв. м на мiсяць на кiнець 2023 р. до $17,5 на другий квартал 2024 р. У класi В спад був не настiльки значним - з $11,8 до $11,5. У класi С середня ставка вiдкотилася з $9,7 до $9,1/кв. м на мiсяць (без урахування ПДВ, OPEX, КП, BOMA).
"З огляду на зростання вартостi енергоносiїв, подорожчання комунальних платежiв (необхiднiсть генераторiв, втрати електроенергiї/робочого часу через тривоги), а з ними й OPEX (через зростання вакантностi та розподiл експлуатацiйних платежiв на меншу кiлькiсть операторiв), навантаження на орендарiв продовжує збiльшуватися, а ставки оренди демонструють подальше зниження", - повiдомив Олiйник.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, низька активнiсть ринку стала причиною зниження девелоперської активностi столичного ринку офiсної нерухомостi. Наразi обсяг професiйної нерухомостi класiв А, В i С становить 2556227 кв. м.
Також за перше пiврiччя пропозицiя розширилася лише на один проєкт на перетинi вул. Фiлатова / Саперне поле загальною площею 5 тис. кв. м.

Прочитано 18 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: