ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 29 серпня 2024 10:00

Київ наполягає на термiновому розглядi законопроєктiв по захисту об'єктiв культурної спадщини

Депутати Київради зареєстрували проєкт звернення до Верховної Ради України та Кабiнету мiнiстрiв щодо термiнового вирiшення проблемних питань у сферi охорони культурної спадщини. Про це повiдомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

"Нинiшнє законодавство щодо захисту культурної спадщини не дає мiсцевiй владi можливостi ефективно захищати своє iсторичне надбання. А це призводить до руйнування та втрати важливих для нашої країни об'єктiв. Прийняття запропонованих нами законопроєктiв надасть громадам реальнi важелi впливу на недоброчесних власникiв об'єктiв культурної спадщини, якi знищують або доводять пам'ятки та цiннi iсторичнi будiвлi до руйнацiї", - зазначила Ганна Старостенко.
За її словами, на початку серпня у Верховнiй Радi зареєстрували 2 законопроєкти, до розроблення яких був залучений Департамент охорони культурної спадщини КМДА. Йдеться про внесення змiн до Закону України "Про охорону культурної спадщини" та iнших законiв щодо вдосконалення механiзмiв захисту культурної спадщини та вiдповiдальностi за порушення законодавства про охорону культурної спадщини, а також про внесення змiн до Кримiнального кодексу України та Кодексу України про адмiнiстративнi правопорушення щодо посилення вiдповiдальностi за порушення законодавства про охорону культурної спадщини.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, у законопроєктах, зокрема, передбачено:
- збiльшення штрафiв за недотримання пам'яткоохоронного законодавства - вiд 850 тис. до 1,7 млн. грн. Зараз розмiри штрафiв становлять усього вiд 1700 грн. до 17 тис. грн.;
- можливiсть примусового викупу мiстом пам'яток у комунальну власнiсть, якщо власники своїми дiями доводять їх до знищення;
- запровадження кримiнальної вiдповiдальностi за воєннi злочини проти культурної спадщини.
Крiм того, важливою складовою цих законопроєктiв є ратифiкацiя мiжнародних зобов'язань України, зокрема положень Нiкосiйської конвенцiї 2017 р., що визначає необхiднiсть кримiналiзацiї умисного пошкодження або знищення культурних пам'яток.

Прочитано 22 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: