ЛФМ Утеплення Вікна та двері Технології Техніка | Ринок Аналітика Новини компаній



Четвер, 10 жовтня 2024 10:00

В Українi з'явилася перша "житлова електростанцiя"

Багатоквартирний житловий будинок Києва, ОСББ на вулицi Митрополита Шептицького, отримав статус "активного споживача" електроенергiї. ОСББ, що встановило обладнання для сонячної генерацiї i виробляє за його допомогою електроенергiю, тепер зможе постачати надлишок у загальну енергомережу країни. Про це повiдомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

"ОСББ, iз головою правлiння Станiславом Донцовим, є прикладом комплексного господарського пiдходу до управлiння житлом, розумiння потенцiйних ризикiв функцiонування будинку в умовах вiдключень електроенергiї та застосування ефективних рiшень. Будинок є активним учасником київських мунiципальних програм - Конкурсу енергоефективних проєктiв "70/30%", програми часткового вiдшкодування незалежних джерел енергiї. Як результат, 16-поверхiвка оснащена сонячною станцiєю на даху, трьохфазними iнверторами, потужною акумуляторною батареєю та iншим супутнiм обладнанням, що дозволяє генерувати електроенергiю, зокрема завдяки сонячнiй енергiї. В умовах знеструмлення в будинку все одно працюють насоси для пiдкачки води, лiфт, освiтлення в коридорах, є iнтернет. А з 1 жовтня ОСББ працює як "активний споживач", уклавши вiдповiдну угоду з електропостачальником, та продає електричну енергiю за цiнами "ринку доби наперед"", - сказав Петро Пантелеєв.
Як стало вiдомо ProfiDOM.com.ua, за iнформацiєю голови ОСББ, у середньому об'єднання планує генерувати в загальну мережу: влiтку - 70-80 кВт-год, в восени та навеснi - 40-45 кВт-год.
Вiн пiдкреслив, що це вперше в Українi житловий будинок не тiльки подбав про власну енергетичну ефективнiсть та надiйну роботу взимку, а й виконав важливу соцiальну мiсiю, i тепер надлишкову електроенергiю постачає в енергосистему країни, тим самим пiдтримуючи її.

Прочитано 28 разів

Підпишіться на новини будівництва:

 

 

Вибір редакції: